Gehoorschade kan op veel verschillende manieren ontstaan. Je kunt het oplopen bij het bezoeken van concerten met een te hard volume. Maar veel mensen lopen een gehoorbeschadiging op tijdens het werk. Vaak zijn machines de oorzaak of andere constante, harde geluiden zoals die van een heimachine. Ook in fabriekshallen waar geproduceerd wordt, kunnen harde geluiden zorgen voor ongemak en uiteindelijk gehoorschade. Daarom zijn in de Arbowet regels opgenomen met betrekking tot de arbeidsomstandigheden. Werkgevers moeten adequate maatregelen nemen om gehoorschade bij hun personeel te voorkomen of in ieder geval de kans daarop zo klein mogelijk te maken.
Maatregelen tegen gehoorschade
De meest effectieve maatregel die je als ondernemer kunt nemen is het beschikbaar stellen van oordoppen. Die moeten dan wel zodanig zijn ontworpen dat medewerkers nog wel gesprekken kunnen voeren. Het is immers geen doen om steeds de oordoppen in en uit te doen. Maar het goede nieuws is dat deze oordoppen bestaan. Je kunt online direct jouw gehoorbescherming bestellen. Dit soort gehoorbeschermers wordt ook gebruikt door mensen die concertenbezoeken en daarbij hun oren graag willen beschermen. Zij willen natuurlijk wel gewoon van het concert kunnen genieten en dat is met deze oplossing prima mogelijk.
Gehoorschade herstelt niet
Als je kortstondig aan hard geluid wordt blootgesteld dan kan het zijn dat je korte tijd een pieptoon of bromtoon in je oren hoort die na verloop van tijd weer wegtrekt. Maar langdurige blootstelling aan te harde geluiden, of een heel harde klap, zoals van een ontploffing of van zwaar vuurwerk, kan leiden tot permanente gehoorschade waar je niet meer vanaf komt. De wetenschap is nog niet zo ver gevorderd dat een operatie aan je oor ervoor kan zorgen dat je weer goed kunt horen. Des te meer reden om zuinig te zijn op je gehoor en ook op dat van je personeel. Permanente gehoorschade kan verstrekkende gevolgen hebben voor iemands persoonlijke leven. De kans dat medewerkers sceptisch staan tegenover het dragen van gehoorbescherming is dus niet zo groot. Het wordt voor personeel al snel een vanzelfsprekende routine, gelijk aan die van het dragen van een bouwhelm op een bouwplaats.
Neem je verantwoordelijkheid
Als jouw personeel op de werkvloer gehoorschade oploopt of hier risico door loopt, dan ben je als werkgever aansprakelijk. Een medewerker kan een procedure wegens letselschade starten. Dit kan leiden tot forse schadevergoedingen van directe en indirecte schade en soms kent een rechter ook een bedrag aan smartengeld toe. Beter is het om het niet zo ver te laten komen en oordoppen te bestellen bij Elacin. Zij kunnen ook op het bedrijf langskomen om het personeel voorlichting te geven over het gebruiken van gehoorbescherming. Als de werkgever deze middelen beschikbaar stelt en opdraagt ze te gebruiken dan ligt de verantwoordelijkheid daarna zeer nadrukkelijk bij de werknemers. Als er dan toch iemand gehoorschade oploopt omdat de beschikbaar gestelde middelen niet werden gebruikt dan ben je daarvoor als werkgever niet aansprakelijk.