Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Zuinig leven, hoe ook jij extra geld kan (be)sparen
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Zuinig leven, hoe ook jij extra geld kan (be)sparen

Het aanleggen van een financiële buffer is in de praktijk vereist voor iedereen die zijn of haar financiële situatie te allen tijde wil kunnen beschermen. Om dit voor mekaar te krijgen is het echter van belang om een gedeelte van je inkomen opzij te kunnen zetten. Net dat blijkt echter vaak heel wat minder eenvoudig te zijn dan in eerste instantie wordt gedacht. Zuinig leven is tegenwoordig een absolute vereiste wanneer je erin wil slagen om een bepaald gedeelte van je inkomen opzij te kunnen zetten. Ben jij ook op zoek naar interessante tips die je kunnen helpen om dit voor mekaar te krijgen? Lees dan zeker even dit interessante blogartikel. 

Wees je bewust van wat je precies allemaal uitgeeft 

Wil je graag zuinig leven? Dan dien je in eerste instantie in kaart te brengen wat je allemaal uitgeeft. Heel wat mensen beschikken in de praktijk niet over een “financieel boekje” waarmee ze hun financiële situatie in kaart kunnen brengen. Men weet uiteraard over welk inkomen men beschikt en welke facturen er allemaal dienen te worden betaald, maar daar is alles mee gezegd. Door grondig in kaart te brengen wat je allemaal uitgeeft en door deze uitgaven te evalueren wordt het in de praktijk eenvoudig mogelijk om te kunnen bepalen op welke manieren je mogelijks kan besparen. 

Zuinig leven vereist besparen op je vaste lasten 

Wil je graag geld kunnen sparen? Dan zal je wanneer dat actueel niet mogelijk is verplicht zijn om te besparen op de vaste, terugkerende lasten waarmee je in de praktijk wordt geconfronteerd. Wat deze lasten betreft moet je vooral denken aan de volgende zaken:

  1. De nutsvoorzieningen; 
  2. De verzekeringen; 
  3. Eventuele abonnementen; 

Besparen op de nutsvoorzieningen zoals gas en elektriciteit lijkt in eerste instantie mogelijks niet zo eenvoudig. Toch hoeft dit in de praktijk wel degelijk geen groot probleem te zijn. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om regelmatig een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende energiemaatschappijen waar je een contract bij kan afsluiten. Een dergelijke vergelijking maakt al snel een potentieel aantrekkelijke besparing mogelijk. 

Durf kritisch te kijken naar je verzekeringen 

Verzekeringen zijn een dubbeltje op hun kant. In eerste instantie spreekt het immers voor zich dat de exemplaren die je afsluit ervoor moeten zorgen dat bepaalde belangrijke risico’s kunnen worden ingedekt. Dit gezegd hebbende kunnen de verschillende verzekeringen waarover je beschikt samen zorgen voor een behoorlijke kostprijs. Durf dus kritisch te kijken naar de verzekeringen waarover je beschikt. Wil je graag één van de verzekeringen wijzigen? Hou er dan rekening mee dat hier doorgaans bepaalde (strikte) voorwaarden aan verbonden zijn. Dat geldt niet in het minst voor de zorgverzekering. Zorg er dus voor dat je, je altijd goed bewust bent van deze voorwaarden.

Denk goed na over je voeding en boodschappen

Onder de vaste kosten zouden we ook deze voor voeding en boodschappen kunnen plaatsen. Het spreekt namelijk voor zich dat je ook deze op periodieke basis dient aan te kopen. Zuinig leven is haast onmogelijk wanneer je niet bereid bent om ook hier op te proberen besparen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Ook hierbij is het van belang om ervoor te zorgen dat je niet over een “onbeperkt budget” beschikt. Stel jezelf daarom een bepaald bedrag voorop waar je gedurende bijvoorbeeld één week boodschappen van kan kopen. Koop bovendien bij voorkeur ook producten waar je zelf mee aan de slag kan gaan om maaltijden te bereiden. Het spreekt voor zich dat zuinig leven ook betekent dat voedselverspilling tot een absoluut minimum moet worden beperkt. 

Koop bewuster en vermijd impulsaankopen

Voor heel wat mensen geldt dat ze maandelijks nieuwe kleding kopen. Dit terwijl ze mogelijks reeds één of meerdere kasten hebben staan boordevol met kledingstukken die nog nooit zijn gedragen. Ook spullen voor in huis worden niet zelden maandelijks aangekocht. Dit terwijl er ook daar eigenlijk helemaal geen behoeften aan is. Door bewuster te kopen en door bijvoorbeeld tweedehands kleding te overwegen zal je kunnen vaststellen dat je meteen een aanzienlijk bedrag kan besparen. Ben jij iemand die zich vaak laat vangen door zogenaamde impulsaankopen? Het spreekt voor zich dat ook deze bij voorkeur absoluut voorkomen dienen te worden.

Zuinig leven kan ook andere voordelen met zich meebrengen

Wil je graag zuinig leven? Dan moet je durven bepaalde gewoontes aan de kaak te stellen waarover je beschikt. Dit geldt ook voor de gewoontes waar je in eerste instantie niet meteen van bereid bent om afstand van te doen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan roken. Eigenlijk is het zo dat roken niet één, maar wel meerdere vervelende nadelen met zich meebrengt, namelijk:

  1. Het kost handenvol geld; 
  2. Het is bijzonder slecht voor je gezondheid; 

Door te stoppen met roken zou je dus niet alleen een meerwaarde kunnen realiseren voor je portefeuille, daarnaast zou ook je gezondheid er zomaar op vooruit kunnen gaan. Zo sla je dus twee vliegen in één klap. In ieder geval, hou je rekening met de aangehaalde tips op deze pagina? Dan zal je merken dat geld sparen meer dan waarschijnlijk een stuk eenvoudiger zal worden.

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn