Als ondernemer dien je er in de praktijk rekening mee te houden dat je geconfronteerd zal worden met verschillende vormen van belasting. Eén van deze belastingen waar je helaas behoorlijk wat tijd en moeite in zal moeten investeren is de zogenaamde voorbelasting. Een ander en bovendien ook korter woord voor dit type van belasting is de zogenaamde BTW. Wanneer jij een bepaald product of een specifieke dienst factureert zal je daarover meer dan waarschijnlijk BTW moeten rekenen. Andersom betaal je deze BTW ook wanneer jij producten of diensten afneemt bij een ander bedrijf. Stel jij je ook de vraag “wat is voorbelasting” en wil je bovendien ook graag kunnen achterhalen waar je nu precies allemaal rekening mee moet houden wanneer je deze wenst af te trekken? Verdiep je dan zeker en vast even in de informatie die je hieronder aantreft.
Wat is voorbelasting bij omzetbelasting?
De voorbelasting of BTW wordt in rekening gebracht over alle producten die je aankoopt namens of voor je bedrijf. Het gaat hierbij dan niet alleen maar om kleine aankopen zoals bijvoorbeeld printpapier. Ook wanneer er grote investeringen worden gedaan, zoals bijvoorbeeld de aankoop van een bedrijfsauto, zal je kunnen vaststellen dat er daar meer dan waarschijnlijk BTW op zal worden berekend. Bij het merendeel van de producten evenals diensten is het mogelijk om de betaalde voorbelasting terug te vragen bij de aangifte omzetbelasting. Dat is natuurlijk zeer interessant. Anderzijds dien je er wel rekening mee te houden dat je niet bij alle aankopen de BTW in mindering mag brengen. Dit is een fout die je mogelijks in de praktijk duur te staan kan komen.
Wanneer mag je de BTW als voorbelasting aftrekken?
De vraag “wat is voorbelasting” hebben we ondertussen reeds voor je beantwoord. Minstens even belangrijk is echter om te weten in welke situaties je nu precies de BTW wel en wanneer je ze vooral niet mag aftrekken als voorbelasting. Lang niet voor alle goederen en diensten geldt dat ze over een BTW-plichtig karakter beschikken. Wordt er geen BTW berekend? Dan mag je ze uiteraard ook niet aftrekken. Op de website van de Nederlandse Belastingdienst is een overzicht terug te vinden met vrijgestelde branches en activiteiten. Hierbij is er sprake van een vrijgestelde omzet waardoor er geen BTW kan worden berekend, maar dus ook niet kan worden afgetrokken.
Als ondernemer is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen zakelijke en privé aankopen. Het is in de praktijk uitsluitend toegestaan om de voorbelasting af te trekken over zaken die je nodig hebt voor je onderneming. Voor de BTW die geldt op eten en drinken is van toepassing dat deze uitsluitend kan worden afgetrokken door horeca gerelateerde ondernemingen. Dit geldt ook voor een cateraar die beschikt over een aparte ruimte. Ga je als bedrijf eten kopen voor in de keuken van je bedrijfspand waar je personeelsleden van kunnen genieten? Dan gelden daarvoor afzonderlijke regels. Let op! Voor zakelijke diners en lunches geldt dat ze slechts voor 80% kunnen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting.
Wat bij giften en relatiegeschenken?
Het gebeurt niet zelden dat een bedrijf haar werknemers even (letterlijk en figuurlijk) in de bloemetjes wil zetten. Dat mag, alleen geldt ook op dit vlak dat er voor wat de voorbelasting betreft rekening moet worden gehouden met een belangrijk aandachtspunt. Van zodra er meer dan 227 euro per persoon wordt uitgegeven mag de BTW immers niet meer (volledig) worden afgetrokken.
Wat wanneer er sprake is van een combinatie van belaste en vrijgestelde omzet?
Het is voor een bedrijf in Nederland ook perfect mogelijk dat er sprake kan zijn van een combinatie van belaste en vrijgestelde omzet. In dat geval is het mogelijk om de BTW af te trekken over de uitgaven die worden gebruikt voor de belaste omzet. Je moet er ook hierbij wel aandachtig voor zijn dat bepaalde uitgaven dan slechts voor een gedeelte afgetrokken kunnen worden van de belasting. Het wordt altijd aangeraden om wat dit betreft even de actuele regels te raadplegen op de website van onze Nederlandse Belastingdienst.
BTW terugvragen, hoe gaat dat precies in zijn werk?
Heel wat verschillende zaken kunnen er in de praktijk voor zorgen dat je als inwoner van Nederland belasting dient te betalen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de mogelijke inkomsten die je haalt uit aanmerkelijk belang. In bepaalde gevallen kan je als ondernemer gelukkig ook (binnen je onderneming dan) belastingen terugvragen. Het terugvragen van de BTW gebeurt in de praktijk in de aangifte omzetbelasting. In eerste instantie dien je hier uiteraard de BTW over de omzet in op te geven. Vervolgens is het mogelijk om de omzetbelasting te berekenen over de gemaakte kosten. Deze kosten kan je dan vervolgens opnieuw gaan aftrekken van het eerste bedrag. Het geldbedrag dat dan finaal onder de zogenaamde streep overblijft dient te worden betaald aan de Belastingdienst. Is het uiteindelijk terug te vragen bedrag van de Belastingdienst hoger dan het bedrag dat je zelf dient af te dragen aan de fiscus? Dan zal je een terugstorting ontvangen vanuit de Belastingdienst. Let wel, in het geval van een terugbetaling is de kans op een controle relatief groot.