Originele vragen aan sollicitant stellen zorgt er in de praktijk voor dat je niet zelden kan genieten van een verrassingseffect. Wanneer je als personeelsmanager te voor de hand liggende vragen stelt tijdens een sollicitatiegesprek is de kans groot dat je (volledig) zal kunnen aftoetsen hoe creatief het potentiële nieuwe personeelslid al dan niet is. Bovendien spreekt het voor zich dat heel wat sollicitanten er in de praktijk voor kiezen om hun sollicitatiegesprek voor te bereiden door de vaakst gestelde vragen op te zoeken en er preventief bepaalde antwoorden op te formuleren.
Door net te kiezen voor niet voor de hand liggende sollicitatievragen test je meteen de stressbestendigheid van de sollicitant. Bovendien motiveer je hem of haar op deze manier om te improviseren. Het spreekt voor zich dat dit ook op de werkvloer vaak een absolute vereiste is. In ieder geval, ben jij op zoek naar enkele interessante, originele vragen om te stellen aan een sollicitant? Je ontdekt een aantal uitstekende vragen hier in dit blogartikel.
Beschrijf hoe jouw ideale baan er precies uitziet
Het is misschien niet meteen één van de meest originele vragen aan sollicitant, maar toch komt deze vraag vaak enigszins onverwachts. Het is bovendien wellicht ook één van de meest uitdagende vragen die je aan een sollicitant kan stellen. Wanneer de sollicitant in kwestie een eerlijk antwoord geeft op deze vraag (en daar ga je uiteraard wel vanuit) is het enkel en alleen op basis van dat antwoord reeds mogelijk om uit te maken of de baan die wordt aangeboden in aanmerking komt als droombaan of niet. Bovendien worden zo ook enkele kleine(re) eisen zoals bijvoorbeeld een werktelefoon duidelijk. Op deze manier kan een mogelijke match al vrij snel goed worden ingeschat.
Wat ben je één jaar na vandaag aan het doen?
Met deze vraag dwing je de sollicitant om een blik te durven werpen op de toekomst. Eigenlijk kan je ook op deze manier in één klap een antwoord krijgen op verschillende vragen. In eerste instantie pols je op deze manier subtiel hoeveel toekomst de persoon in kwestie ziet in de baan waarvoor hij nu een sollicitatie aan het afleggen is. Dat is echter niet alles. Het wordt namelijk eveneens aangeraden om rekening te houden met bijvoorbeeld de snelheid en het zelfvertrouwen waarmee de sollicitant antwoordt. Heel wat personeelsmanagers zijn er van overtuigd dat dit één van de interessantste vragen is welke kan worden gesteld aan sollicitanten.
Vertel een verhaal welke jouw waarden en overtuigingen duidelijk maken
Losse antwoorden zijn niets meer of minder dan losse antwoorden. Ondanks het feit dat ze je in zekere zin wel vertellen wat je moet weten van de sollicitant is het altijd een aanrader om hem of haar ook een verhaal te laten vertellen. Originele vragen aan sollicitant stellen is dan ook vooral een kwestie van durven uitdagen. Door de persoon in kwestie een verhaal te laten vertellen krijg je zeer veel informatie over iemands passies en denkbeelden. Het spreekt voor zich dat het verhaal wel de focus moet leggen op werksituaties. Het doel van het verhaal is dan ook in het bijzonder om de werkethiek vast te stellen.
Omschrijf jezelf in één enkel woord
De sollicitant zichzelf laten omschrijven in drie woorden is een vraag welke tijdens een sollicitatiegesprek niet zelden wordt gesteld. Hier kan een sollicitant zich dan op voorhand op instellen. Kan hij of zij dat echter ook wanneer er wordt gevraagd om zichzelf te omschrijven in slechts één woord? Dat blijkt in de praktijk toch niet zelden een flink stuk lastiger te zijn.
Het is bij het beantwoorden van deze vraag niet zozeer het antwoord dat wordt gegeven dat van belang is. Het gaat er dan ook voornamelijk om hoe de kandidaat op de vraag reageert en vooral hoe vastberaden het antwoord wordt gegeven. Je zou kunnen vermoeden dat het vooral de snelheid is waarmee deze vraag wordt beantwoord die van belang is. Dat klopt in zekere mate ook wel, maar toch enigszins anders dan je mogelijks op het eerste zicht zou vermoeden. Menig aantal personeelsexperten zijn het er namelijk met elkaar over eens dat de beste kandidaten vaak net wat meer tijd nemen om deze toch wel lastige vraag te beantwoorden.
Hoe lang ben je bereid om te falen in deze baan voordat je erin slaagt?
Wil je echt één van de meest originele vragen aan sollicitant stellen welke vervolgens ook nog eens het merendeel van de sollicitanten op het verkeerde been zet? Dan is dit de vraag waar je voor moet kiezen. Een goede kandidaat zal in deze situatie wellicht aangeven dat hij of zij bereid is om vol te houden zolang nodig is. Voor een wat minder goede kandidaat geldt in het algemeen dat hij of zij er echter vooral een beetje omheen zal praten. Ook het proberen ontwijken van de vraag is uiteraard geen positief signaal. Mogelijks zijn er zelfs sollicitanten die de vraag niet willen beantwoorden. Ook in dat geval kan je daar uiteraard je conclusies uit trekken als (potentiële) werkgever.