Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Garage ombouwen tot kantoor, waar rekening mee houden?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Garage ombouwen tot kantoor, waar rekening mee houden?

Eén van de belangrijkste problemen waar (startende) ondernemers mee worden geconfronteerd heeft betrekking tot de werkplek waar ze gebruik van kunnen maken. In eerste instantie wordt er vaak gedacht aan het huren van een kantoorruimte. Dat is uiteraard een optie die je kan overwegen, maar het spreekt voor zich dat hier in de praktijk doorgaans vrij stevige kosten aan verbonden zijn. Dit geldt uiteraard ook voor het kopen van een opzichzelfstaand kantoor. De Coronapandemie heeft verder duidelijk gemaakt hoe interessant en ook belangrijk het wel niet kan zijn om een thuiskantoor te hebben. Je garage ombouwen tot kantoor is dan ook beslist een mogelijkheid om te overwegen.

Onderschat de kosten van een garage ombouwen tot kantoor niet 

Voor heel wat mensen die nog maar net starten met hun eigen onderneming geldt dat zuinig leven vaak een vereiste is. Dit geldt niet in het minst voor mensen die beschikken over een eigen woning. Steeds meer woningeigenaars krijgen in Nederland bijvoorbeeld te maken met de zogenaamde villatax. Dit zorgt ervoor dat de kosten die ze moeten betalen meteen een flink stuk hoger komen te liggen. Wanneer daar ook nog eens de kosten voor een verbouwing bijkomen gebeurt het in de praktijk niet vaak dat mensen genoodzaakt zijn om een financiering af te sluiten. In ieder geval, voordat je begint met het inrichten van je thuiskantoor is het altijd een goed idee om je even af te vragen waar je de daarvoor vereiste financiële middelen vandaan gaat halen. 

Zorg ervoor dat je (thuis)kantoor werk- en leefbaar is 

Een garage ombouwen tot kantoor vereist in de praktijk toch best een aantal aanpassingen. In eerste instantie geldt voor het merendeel van de garages bijvoorbeeld dat ze niet geïsoleerd zijn. Dat is meteen één van de eerste zaken die je moet controleren. Tijdens de zomer zal je graag willen kunnen rekenen op gematigde temperaturen terwijl je tijdens de winter niet wil zitten beven van de koude achter je bureau. Om te voorkomen dat je wordt geconfronteerd met een torenhoge energiefactuur is een grondige isolatie realiseren in je kantoor altijd een goed idee.

Bovenstaande brengt ons meteen bij het tweede punt. In het merendeel van de gevallen is het zo dat een garage niet over verwarming en / of airco beschikt. Deze laatste is mogelijks geen echte vereiste, maar een degelijke verwarming voor tijdens de wintermaanden mag absoluut niet ontbreken. Vaak zal je kunnen vaststellen dat een elektrische radiator kopen en gebruiken de eenvoudigste keuze is. 

Daglicht is een absolute vereiste in elke werkruimte 

Voor menig aantal garages geldt dat ze niet beschikken over één laat staan over meerdere ramen. Toch is dat wel degelijk een vereiste. Heel wat experten zijn het er dan ook met elkaar over eens dat er minstens één mogelijkheid in de ruimte aanwezig moet zijn voor daglicht om naar binnen te kunnen vallen. Bij voorkeur is er zelfs sprake van twee ramen in plaats van één. Niet alleen is werken in een donkere werkplaats niet gezond, bovendien is het ook allerminst motiverend. 

Beschikt de garage over een eigen ingang of niet? 

Over het algemeen is het zo dat er bij garages geen sprake is van een eigen ingang. Dit zou betekenen dat potentiële klanten die bij jou over de vloer komen telkens door het huis moeten wandelen. Dat is niet vervelend voor jou, maar ongetwijfeld ook voor de andere leden van het gezin. Eventueel zou je er dan ook voor kunnen kiezen om de garagepoort te vervangen door openslaande deuren. Dit maakt de ruimte ook meteen een behoorlijk stuk professioneler. 

Vergeet de stopcontacten en internetaansluiting(en) niet

In het merendeel van de gevallen spreekt het voor zich dat er slechts sprake is van een beperkt aantal stopcontacten in een garage. Het wordt bij een garage ombouwen tot kantoor dan ook altijd sterk aangeraden om even na te gaan hoeveel stopcontacten je ongeveer nodig hebt en vooral hoeveel er dan nog extra voorzien dienen te worden. Bovendien moet je er eveneens rekening mee houden dat er meer dan waarschijnlijk geen internetaansluiting voor handen is in de garage. Ook deze zal je dus wellicht nog willen voorzien. Dit uiteraard tenzij je wel over de mogelijkheid beschikt om draadloos verbinding te maken met de router die ergens in huis staat opgesteld.

Wat met de inrichting van je garage als kantoor? 

Tot slot spreekt het voor zich dat je bij een garage ombouwen tot kantoor ook rekening zal willen houden met de inrichting van de ruimte. Een garage vereist immers geen echte meubels terwijl dat natuurlijk wel geldt voor je kantoor. Denk hierbij niet alleen aan een bureautafel, maar ook aan één of meerdere kasten. Kan je slechts een gedeelte van de garage gebruiken als kantoor? Dit omdat je auto er bijvoorbeeld toch nog in geplaatst moet kunnen worden? Dan zou je er mogelijks voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een wand die jouw kantoorgebied afschermt van de rest van de garage. Dit komt tegenwoordig veel vaker voor dan je zou vermoeden. 

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn