Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Welke verzekering kies jij voor je scooter?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Welke verzekering kies jij voor je scooter?

Net een scootertje gekocht? Dan ben je verstandig bezig, want het is aangenaam om met een scooter door de stad te rijden. Je kan in de stad bijna even snel als een auto, maar je hebt gelijktijdig niet de beperkingen. 

Je hoeft niet constant in files te staan, of te wachten wanneer een vrachtwagen aan het uitladen is. Natuurlijk zijn goede scooters redelijk prijzig en daarom vraag je je ongetwijfeld af hoe het dan zit met de verzekering.

De wettelijke verplichtingen 

Als je scooter een blauwe of gele kentekenplaat heeft, dan ben je verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Je mag zelf kiezen waar je deze verzekering afsluit, zolang het maar bij een erkende verzekeraar is. Scooterverzekeringen vergelijken zonder kenteken is gelukkig ook mogelijk. Grote verzekeringsmaatschappijen concurreren flink met elkaar en daar kan jij als slimme consument natuurlijk van profiteren. 

Maar waarvoor ben je dan eigenlijk verzekerd met een WA-verzekering? Welnu, als je met je scooter schade veroorzaakt bij een ander, dan wordt dit bedrag vergoed. Maar de schade van je eigen scooter wordt bij een ongeluk niet vergoed. Ook als je motorvoertuig wordt gestolen, krijg je geen geld bij deze verzekering.   

Onderzoek of je andere verzekeringen nodig hebt 

Een WA-verzekering is wettelijk verplicht, maar er zijn nog meer verzekeringen voor je scooter die soms verstandig zijn om af te sluiten en soms ook weer niet. Je hebt als tweede optie nog een WA Beperkt Casco. Bij bepaalde schade aan je eigen scooter keert de verzekeraar dan ook uit. Denk bijvoorbeeld aan schade door storm of door een brand. Is je scooter gestolen? Dan wordt dit ook gedekt. 

De ‘duurste’ verzekering is de WA Allrisk. Veroorzaak je met je scooter een ongeluk? Dan wordt in de regel niet alleen de blikschade van de andere partij gedekt, maar ook die van jou. 

Wanneer wel of geen extra verzekeringen afsluiten

Je denkt nu misschien: dan ga ik toch gewoon voor WA Allrisk? Dat is een begrijpelijke redenering, maar je betaalt hiervoor wel een veel hogere premie, dus de vraag is of dit de moeite waard is. Stel jezelf de onderstaande twee vragen en bepaal dan welke verzekering bij je past. 

Lage waarde of hoge waarde?

Bereken vooraf goed wat de waarde van je scooter is en het premiebedrag dat je maandelijks ongeveer moet betalen. Een WA Allrisk wordt doorgaans afgesloten door eigenaren van scooters die maximaal twee jaar oud zijn. Of als het gaat om een zeldzame scooter die bijzonder veel waard is, of recent helemaal is opgeknapt. 

Veel inkomsten of weinig inkomsten?

Besef dat een hoge premie een extra vaste last is. Als je dus relatief weinig inkomsten hebt, is het niet altijd handig om de duurste verzekering af te sluiten. 

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn