Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Wat te doen bij een ongeluk op werk?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Wat te doen bij een ongeluk op werk?

Als werkgever dien je er alles aan te doen om bedrijfsongevallen te voorkomen. Soms zit een ongeluk echter in een klein hoekje, waardoor een medewerker letselschade op kan lopen. Als werkgever word je in veel gevallen aansprakelijk gesteld, dus een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering komt dan goed van pas. Maar hoe moet je eigenlijk handelen, als een medewerker slachtoffer wordt van een ongeluk onder werktijd? In deze blog lichten we de belangrijkste stappen toe.

Een tip vooraf: beperk risico’s zo veel mogelijk

Van uitglijden op een gladde vloer tot vallen van een trap: als werkgever kun je aansprakelijk worden gesteld voor allerlei soorten ongevallen. Neem het treffen van maatregelen dan ook uiterst serieus. Ook het afsluiten van verzekeringen kan veel ellende voorkomen. Met name ondernemers in de bouw doen hier verstandig aan, maar ook in de landbouw, horeca en industrie gebeuren relatief veel ongelukken op de werkvloer. Werk je als zelfstandige in een van deze branches of oefen je een ander risicovol beroep uit? Dan is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp op zijn plaats.

Stap 1: stel een ongevallenrapport op

Als werkgever dien je na een ongeluk op het werk altijd een ongevallenrapport op te stellen. In dit rapport moet een beschrijving van het ongeluk staan, evenals uitleg over de oorzaak van het ongeluk. Ook moet het rapport inzicht geven in welke risicobeperkende maatregelen er al van kracht waren om het ongeluk te voorkomen. Stel het ongevallenrapport grondig op: het dient als bewijslast om aan te tonen dat er voldoende maatregelen van kracht waren om het ongeluk te voorkomen.

Stap 2: schakel de Inspectie SZW in

De volgende stap bestaat uit het inschakelen van de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), oftewel de arbeidsinspectie. Dit ben je als werkgever verplicht als het bedrijfsongeval heeft geleid tot de dood, blijvend letsel of een ziekenhuisopname. De Inspectie SZW doet vervolgens onderzoek naar het ongeval en brengt daar een proces-verbaal over uit. Dit kan ertoe leiden dat je als werkgever wordt gestraft voor het niet zorgvuldig naleven van je zorgplicht.

Stap 3: maak melding bij de verzekeraar

Ook moet je als werkgever een bedrijfsongeval melden bij je verzekeraar. Het is van groot belang dat je dit zo snel mogelijk doet: op het niet-tijdig melden van ongevallen kunnen sancties staan. Het is vervolgens aan de verzekeraar om onderzoek te doen naar de letselschade en de behandeling ervan. Blijf tijdens dit proces goed met de andere partij communiceren. Het is belangrijk dat jij en je medewerker er samen uitkomen en zoveel mogelijk aan het herstel werken.

Gerelateerde berichten

Handige links

Beleggen in Amazon, wat moet je er precies over weten?
Wat moet je weten over de loonbelastingverklaring?
Het aanmerkelijk belang, wat moet je er precies over weten?
Wat is de voorbelasting of BTW en wanneer mag je ze aftrekken?
Een barterdeal, mogelijks interessant voor alle betrokken partijen
Wat maakt een sparringpartner in de praktijk zo interessant?
De voor- en nadelen van een werktelefoon

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Boeiende blogartikelen voor iedereen met interesse in financiën en ondernemen

Een goede gezondheid en een stabiele financiële situatie zijn in de basis de twee belangrijkste aspecten van een gelukkig leven. Het loont dan ook altijd de moeite om bijvoorbeeld je financiële kennis te verbeteren. Niet alleen is het op deze manier mogelijk om je vermogen een duwtje in de rug te geven, daarnaast kan je mogelijks ook heel wat overbodige kosten die je betaalt liquideren. Het doornemen van de interessante blogartikelen die onder andere gaan over belasting, hypotheek en verzekering tref je aan op Optie24 en helpen je een aardig eind mee op weg.

Een zakelijke tuin voor een kantoor
Ondernemen

Een zakelijke tuin voor een kantoor

Het aanleggen van een tuin kan op veel verschillende manieren gebeuren. Daarnaast is het ook zo dat voor iedere tuin een totaal ander ontwerp gewenst

Hoe maak je voetbalwedstrijden nog leuker?
Overig

Hoe maak je voetbalwedstrijden nog leuker?

In Nederland is voetbal de grootste sport. De meeste kinderen, waarvan het grootste gedeelte de jongens, voetbalt iedere week. Hierdoor zijn ook de grote voetbalwedstrijden