Als werkgever dien je er alles aan te doen om bedrijfsongevallen te voorkomen. Soms zit een ongeluk echter in een klein hoekje, waardoor een medewerker letselschade op kan lopen. Als werkgever word je in veel gevallen aansprakelijk gesteld, dus een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering komt dan goed van pas. Maar hoe moet je eigenlijk handelen, als een medewerker slachtoffer wordt van een ongeluk onder werktijd? In deze blog lichten we de belangrijkste stappen toe.
Een tip vooraf: beperk risico’s zo veel mogelijk
Van uitglijden op een gladde vloer tot vallen van een trap: als werkgever kun je aansprakelijk worden gesteld voor allerlei soorten ongevallen. Neem het treffen van maatregelen dan ook uiterst serieus. Ook het afsluiten van verzekeringen kan veel ellende voorkomen. Met name ondernemers in de bouw doen hier verstandig aan, maar ook in de landbouw, horeca en industrie gebeuren relatief veel ongelukken op de werkvloer. Werk je als zelfstandige in een van deze branches of oefen je een ander risicovol beroep uit? Dan is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp op zijn plaats.
Stap 1: stel een ongevallenrapport op
Als werkgever dien je na een ongeluk op het werk altijd een ongevallenrapport op te stellen. In dit rapport moet een beschrijving van het ongeluk staan, evenals uitleg over de oorzaak van het ongeluk. Ook moet het rapport inzicht geven in welke risicobeperkende maatregelen er al van kracht waren om het ongeluk te voorkomen. Stel het ongevallenrapport grondig op: het dient als bewijslast om aan te tonen dat er voldoende maatregelen van kracht waren om het ongeluk te voorkomen.
Stap 2: schakel de Inspectie SZW in
De volgende stap bestaat uit het inschakelen van de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), oftewel de arbeidsinspectie. Dit ben je als werkgever verplicht als het bedrijfsongeval heeft geleid tot de dood, blijvend letsel of een ziekenhuisopname. De Inspectie SZW doet vervolgens onderzoek naar het ongeval en brengt daar een proces-verbaal over uit. Dit kan ertoe leiden dat je als werkgever wordt gestraft voor het niet zorgvuldig naleven van je zorgplicht.
Stap 3: maak melding bij de verzekeraar
Ook moet je als werkgever een bedrijfsongeval melden bij je verzekeraar. Het is van groot belang dat je dit zo snel mogelijk doet: op het niet-tijdig melden van ongevallen kunnen sancties staan. Het is vervolgens aan de verzekeraar om onderzoek te doen naar de letselschade en de behandeling ervan. Blijf tijdens dit proces goed met de andere partij communiceren. Het is belangrijk dat jij en je medewerker er samen uitkomen en zoveel mogelijk aan het herstel werken.