Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Wanneer sluit ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Wanneer sluit ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af?

Als ondernemer kun jij je onder meer verzekeren voor aansprakelijkheid. Als je deze verzekering afsluit, ben je verzekerd voor schade die je volgens de Nederlandse wet moet vergoeden. Je kunt de standaard aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) afsluiten, maar deze verzekering dekt niet alle schade. Gelukkig kun je een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten. In deze tekst vertellen we je wanneer dit verstandig is.

Afhankelijk van het beroep dat je uitoefent

Twijfel je of je een aanvullende verzekering voor beroepsaansprakelijkheid af moet sluiten? Kijk dan naar het beroep dat je uitoefent. Wanneer je een belangrijke stem hebt in grote projecten of anderen adviseert, is het verstandig om een standaard zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uit te breiden met beroepsaansprakelijkheid. Eén fout kan in dat geval namelijk grote gevolgen hebben. Word je aansprakelijk gesteld voor schade door een beroepsfout? Dan kan dit resulteren in een hoge claim. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je deze kosten uit eigen zak moet betalen. De kosten worden dan namelijk vergoed door de verzekeraar.

BAV is verplicht voor sommige beroepen

Vaak kun je er zelf voor kiezen om een AVB uit te breiden met beroepsaansprakelijkheid, maar dit is niet altijd zo. In sommige gevallen ben je namelijk verplicht om deze aanvullende verzekering af te sluiten. Ook dit hangt weer af van het beroep dat je uitoefent. Ben je advocaat, architect of financieel adviseur? Dan kun je bijvoorbeeld niet om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heen. Oefen je een ander beroep uit? Dan kan het desondanks toch handig zijn om een AVB uit te breiden met deze aanvullende verzekering. Zo wordt deze verzekering bijvoorbeeld aangeraden voor juridische, financiële, technische en adviserende beroepen.

Dekking beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Voordat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, wil je waarschijnlijk weten wat deze aanvullende verzekering allemaal dekt. Een verzekeraar keert in ieder geval geld uit bij (financiële) schade die het gevolg is van een beroepsfout. Ook wanneer je documenten verliest die jij in je beheer hebt, kun je aankloppen bij de verzekeraar. Is er sprake van een onterechte claim en maak je hier kosten voor? Dan wordt dit bedrag ook vergoed. Schade aan spullen of mensen, kosten om het werk opnieuw uit te voeren en schade die met opzet of door roekeloosheid is veroorzaakt, vallen buiten de dekking van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit geldt ook voor schade voor fraude, diefstal en andere vermogensdelicten.

AVB met beroepsaansprakelijkheid is duurder

Breid je een aansprakelijkheidsverzekering uit met beroepsaansprakelijkheid? Dan stijgt de premie. Als je niet verplicht bent om deze aanvullende verzekering af te sluiten, laat je hem mogelijk achterwege. Baseer je keuze niet alleen op de kosten, maar kijk ook naar de risico’s die je loopt door je niet te verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid. Word je aansprakelijk gesteld voor een beroepsfout, maar heb je geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan kan dit je ontzettend veel geld kosten. Je moet dan immers alles zelf betalen.

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn