Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Is het handig om een aanvullende verzekering te nemen als je een bril nodig hebt?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Is het handig om een aanvullende verzekering te nemen als je een bril nodig hebt?

Voor je achttiende verjaardag, is het de bedoeling dat je voor het eerst je eigen ziektekostenverzekering gaat aanvragen. Hierbij is het handig om even goed uit te zoeken wat voor jou de meest voordelige optie is. Je wil aan de ene kant natuurlijk de zorg vergoed krijgen die je nodig hebt, maar het zou zonde zijn als je onnodig hoge premiekosten betaalt. Heb je een bril of contactlenzen nodig, dan overweeg je misschien om je voor oogzorg aanvullend te verzekeren, maar dit is niet altijd voordeliger.

Vraag je je af hoe het precies zit met kosten voor een bril via de verzekering? Lees dan verder! Hieronder vind je meer informatie over dit onderwerp.

Kun je een bril of contactlenzen via je verzekering laten vergoeden?

In principe valt een standaard bril niet onder de basisverzekering. Het basispakket vergoedt alleen de belangrijkste zorgkosten, zoals de kosten voor medicijnen en voor een huisartsbezoek. Alleen in uitzonderlijke gevallen kom je in aanmerking voor een vergoeding voor je bril of medische lenzen vanuit het basispakket, namelijk bij medische noodzaak. 

Maak je dus kosten voor een gewone bril of voor contactlenzen, dan kun je deze ofwel uit eigen portemonnee vergoeden, of je kiest voor een aanvullend pakket met een brillen zorgverzekering. Nu lijkt het wellicht in eerste instantie voordehandliggend om een aanvullende brillen zorgverzekering af te sluiten. Toch ben je in de meeste gevallen duurder uit als je je alleen voor die bril aanvullend gaat verzekeren. De brilverzekering is namelijk alleen voordelig in combinatie met andere zorg uit een combinatiepakket. 

Wat is dat, een combinatiepakket?

Verzekeraars bieden pakketten aan waarin meerdere aanvullende verzekeringen met elkaar worden gecombineerd. Deze aanvullende verzekeringspakketten bestaan niet alleen uit de brilverzekering, maar ook uit een bepaald aantal behandelingen voor bijvoorbeeld tandzorg fysiotherapie en alternatieve zorg.

Is de brilverzekering onderdeel van een aanvullend pakket met zorg die jij ook nodig hebt? Dan is het slim om je aanvullend te laten verzekeren, omdat je samen met de andere zorgkosten je eigen risico waarschijnlijk sneller opmaakt. Dit is het bedrag dat je eerst zelf moet besteden aan ziektekosten voordat je mag declareren. 

Waarom is alleen een brilverzekering niet voordelig?

Zou je de aanvullende verzekering wel alleen kiezen voor de brillenvergoeding, dan ben je meestal goedkoper uit als je de kosten voor je bril of lenzen zelf betaalt. Waarschijnlijk is de prijs van je bril of de contactlenzen namelijk gelijk aan het eigen risico of lager, dus die betaal je hoe dan ook zelf. Vanwege het eigen risico en de hoge premie zul je op jaarbasis onnodig hoge kosten maken. 

Twijfel je of het in jouw geval slim is om je aanvullend te verzekeren? Vul dan eens de zorgkiezer in. Deze berekent voor jou de beste keuze op basis van vragen over je gezondheid. 

Succes!

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn