Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Heb je een inventarisverzekering nodig?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Heb je een inventarisverzekering nodig?

Als ondernemer heb je er vast wel eens van gehoord: de inventarisverzekering. Met deze verzekering kun je in veel gevallen rekenen op een vergoeding van de verzekeringsmaatschappij als bedrijfsmiddelen beschadigd raken of gestolen worden. Hoewel dat heel handig klinkt, moet hier natuurlijk wel maandelijks een premie voor betaald worden. Daarom vragen veel ondernemers zich af of deze verzekering de moeite waard is. Die vraag proberen we in dit artikel te beantwoorden. Lees dus snel verder!

Wat is een inventarisverzekering precies?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat houdt deze polis nu precies in? Eigenlijk is het heel simpel. Je verzekert je bedrijfsmiddelen, dus de spullen die niet vast zitten aan je bedrijfsgebouw, tegen zaken als diefstal, vandalisme, waterschade, et cetera. De exacte dekking verschilt natuurlijk per polis en verzekeraar, maar de essentie is dat de kosten voor het repareren of vervangen van de getroffen bedrijfsmiddelen worden vergoed.

Is het verplicht?

Is het verplicht om een inventarisverzekering af te sluiten voor je bedrijf? Het antwoord op die vraag is simpel: nee, het is niet verplicht om deze polis af te sluiten. Over het algemeen zijn er maar weinig verzekeringen verplicht voor een onderneming. In sommige beroepsgroepen kan er van je vereist worden dat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, maar verder zijn er meestal geen verzekeringen verplicht.

Voor wie is het verstandig?

Hoewel het dus niet verplicht is om deze verzekering af te sluiten, kan het in veel gevallen wel een verstandige keuze zijn. 

Zzp’ers

Als je een zzp’er bent en voor je inkomsten afhankelijk bent van bepaalde apparaten of andere bedrijfsmiddelen, dan kan het slim zijn om deze te verzekeren met een goederen inventarisverzekering. De kans is groot dat je als zelfstandige niet de reserves hebt om beschadigde of gestolen bedrijfsmiddelen direct met eigen middelen te vervangen. Tegelijkertijd is het belangrijk dat er snel vervanging geregeld wordt, omdat je inkomsten afhankelijk zijn van je bedrijfsmiddelen. In zo’n geval is het erg handig dat de verzekeraar je de kosten voor reparatie of vervanging betaalt. Je kunt daardoor bijvoorbeeld snel zorgen voor vervangende middelen, waardoor je niet lang zonder inkomsten hoeft te zitten. 

Mkb’ers

Ook voor mkb’ers kan een inventarisverzekering echt een uitkomst zijn. Over het algemeen hebben mkb-bedrijven meer vermogen, waardoor het vervangen of repareren van bedrijfsmiddelen minder een probleem hoeft te zijn. Tegelijkertijd kan het best dat een mkb-bedrijf niet op korte termijn over de nodige liquide middelen beschikt, bijvoorbeeld omdat klanten lange betalingstermijnen krijgen, of omdat er net is geïnvesteerd in een nieuw project.

In zo’n geval is het handig dat de verzekeraar de kosten van de gestolen of beschadigde bedrijfsmiddelen vergoedt. Op die manier kan er snel voor vervangend materieel gezorgd worden en kan er weer omzet gegenereerd worden. Als mkb-ondernemer ben je verantwoordelijk voor de salarissen van je werknemers, dus het is erg belangrijk dat het geld binnen blijft komen. Een inventarisverzekering kan hierin dus voor zekerheid zorgen.

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn