Sparen: de afgelopen jaren was het niet bepaald aantrekkelijk. De spaarrentes waren historisch laag en als je veel spaargeld had, moest je in sommige gevallen zelfs geld betalen om je spaargeld op je spaarrekening te stallen. Daarbij kwam ook de extreme inflatie, waardoor je spaargeld ook nog eens in een rap tempo minder waard werd.
Maar nu de spaarrente stijgt, wordt sparen ineens weer een stuk aantrekkelijker. In het eerste kwartaal van 2023, ontvang je bij veel banken al 1% (of meer) spaarrente per jaar over je spaargeld. En dat zet veel meer zoden aan de dijk dan de summiere spaarrentes van 0,05% die tot 2022 zeer gebruikelijk waren.
Maar wat is nu slim om te doen met je spaargeld? We delen wat tips en inspiratie.
Check of je voldoende spaargeld hebt
Bekijk eerst eens of je voldoende spaargeld hebt. Het is namelijk wel zo fijn om een geldbuffer te hebben die groot genoeg is om onverwachte klappen op te vangen. Als je wasmachine of auto stuk gaat, wil je die natuurlijk wel kunnen vervagen.
Hoeveel spaargeld je nodig hebt, is afhankelijk van jouw situatie. Zo wordt bijvoorbeeld aangeraden om een grotere spaarbuffer aan te houden als je een koophuis hebt, dan wanneer je een huurhuis hebt. Ook of je wel of geen auto (en zo ja: welke auto) je rijdt, bepaalt de ideale hoogte van je spaarbuffer.
Het NIBUD heeft de zogenaamde BufferBerekenaar ontwikkeld waarin je ontdekt hoeveel spaargeld je nodig hebt in jouw situatie. Begin daar eens mee om in kaart te brengen of je spaargeld voldoende is, of dat je het komende jaar nog flink moet gaan sparen.
Wat te doen met je spaargeld?
Kom je door dit artikel én de BufferBerekenaar van NIBUD erachter dat je voldoende spaargeld op je rekening hebt staan om alle onverwachte klappen op te vangen? Dan vraag je je misschien wel af: wat te doen met je spaargeld?
Je kunt je spaargeld voor verschillende doeleinden benutten:
- Ga depositosparen: je zet het spaargeld dat je voorlopig niet nodig hebt voor een langere tijd vast op een zogenaamde depositorekening. Dit kan al vanaf 3 maanden. De beloning die daar tegenover staat is een hogere spaarrente, dan op je “normale” spaarrekening.
- Stap over op een andere bank: ook als je je spaargeld gewoon op je spaarrekening wil laten staan waar je elk moment bij kan, loont het om eens te kijken naar andere spaarmogelijkheden. Misschien kun je wel beter je spaargeld naar een spaarrekening bij een andere bank overzetten, omdat de rentes daar veel hoger zijn. Dit klinkt van tevoren misschien als veel gedoe, maar dat is het tegenwoordig echt niet meer. Binnen een paar minuten open je een nieuwe spaarrekening en hevel je je geld eenvoudig over.
- Ga beleggen: ook al stijgt de spaarrente, met beleggen kun je op lange termijn vaak nog meer rendement behalen. Met het spaargeld dat je de komende jaren sowieso niet nodig hebt, kun je ook gaan beleggen.