Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Kopje koffie op kosten van de fiscus
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Kopje koffie op kosten van de fiscus

Als ondernemer wil je graag zo min mogelijk belasting betalen. Gelukkig zijn er kosten die je kunt aftrekken van je winst, zodat je minder belasting hoeft te betalen. Maar welke kosten zijn nu eigenlijk aftrekbaar?

Als je kosten maakt voor je onderneming en deze kosten zijn zakelijk, dan mag je deze in de meeste gevallen aftrekken van je winst. Hierdoor betaal je dus minder belasting over je winst.

Maar wat zijn nu zakelijke kosten?

Zakelijke kosten zijn kosten die je maakt om geld te verdienen met je onderneming. Hierbij kun je denken aan kosten voor bijvoorbeeld de huur van je bedrijfspand, de aanschaf van bedrijfsmiddelen zoals computers of machines, reiskosten maar ook de koffiemachine op kantoor.

Het is wel belangrijk om te weten dat je alleen kosten mag aftrekken als deze ook daadwerkelijk zakelijk zijn. Dus als je bijvoorbeeld een koffiemachine aanschaft voor thuis, omdat je vaak thuis werkt, dan mag je deze kosten alleen aftrekken van de winst als je kunt aantonen dat deze alleen of grotendeels voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een aparte werkruimte aan huis met eigen koffiemachine, waar je jouw klanten ontvangt, dan zal in dit kader de koffiemachine zakelijk aftrekbaar zijn. Zakelijk kosten zijn ook niet aan kantoor gebonden. Bijvoorbeeld als je met een klant afspreekt in een restaurant, zoals een zakenlunch, dan zijn dat ook zakelijke kosten. Uiteraard moet je dit kunnen aantonen, indien de fiscus hier vragen over stelt.  

Volledig of deels aftrekbaar?

Een ander belangrijk punt om op te letten is dat niet alle kosten volledig aftrekbaar zijn. Sommige kosten zijn maar voor een deel aftrekbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor kosten die zowel zakelijk als privé worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld een telefoon of een auto. In dat geval mag je alleen het zakelijke gedeelte aftrekken.

Aftrekbaarheid

Bij het aftrekken van bedrijfsmiddelen van de winst moet rekening worden gehouden met verschillende regels en beperkingen die door de Belastingdienst zijn vastgesteld. Daarom is het uiteraard belangrijk om een goede administratie bij te houden. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar het zorgt er ook voor dat je makkelijk kunt aantonen welke kosten zakelijk zijn en dus aftrekbaar. 

Conclusie

Kortom, als ondernemer kun je kosten aftrekken van je winst om zo minder belasting te betalen. Zorg er wel voor dat deze kosten zakelijk zijn en dat je een goede administratie bijhoudt. En ja, een koffiemachine en ook de koffie op kantoor is dus inderdaad aftrekbaar!

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn