Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Hoe ontstaat compost?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Hoe ontstaat compost?

Compost is een duurzame grondstof die als meststof gebruikt kan worden voor het bemesten van planten. Compost is een grondstof die ontstaat uit GFT afval. Veel mensen weten echter niet precies hoe compost ontstaat. In dit artikel vertellen we je daarover en leggen we je uit hoe je jouw afval kunt omzetten naar compost.

Compost verzamelen

Compost wordt gemaakt van GFT afval. Dat GFT afval komt overal vandaan. Zo scheiden de meeste huishoudens hun afval en wordt hier het GFT afval apart ingeleverd. Ook bedrijven scheiden steeds meer hun afval. Bedrijven in bijvoorbeeld de horeca produceren natuurlijk erg veel GFT afval. Ook dat afval wordt in aparte containers verzameld, namelijk Swill containers. Deze containers zijn speciaal gemaakt voor horeca ondernemingen, zodat het ook voor deze bedrijven gemakkelijk wordt om afval te scheiden. Op die manier kan steeds meer van het GFT afval gerecycled worden.

Wat is compost?

Compost is een grondstof die ontstaat uit plantaardige resten. Het is een soort grond met een donkerbruine tot zwarte kleur. Compost stinkt niet en is enigszins vochtig en kruimelig. Met compost kun je een tuin of een akker bemesten op een natuurlijke, biologische manier. 

Waarom compost?

Compost heeft behoorlijk wat voordelen. Ten eerste is het een goede bodemverbeteraar. Het zorgt ervoor dat je planten voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen en dat ze gezond blijven. Daarbij verbetert compost ook de bodemstructuur, waardoor planten gemakkelijker en beter kunnen wortelen. Als laatste helpt compost ook bij het voorkomen van uitdroging van de bodem en bij het voorkomen van erosie. 

Compost is een natuurlijk materiaal dat wordt verkregen door een natuurlijk proces in gang te zetten. Het is dus een grondstof die erg goed is voor de bodem en voor je planten en die goed is voor het milieu. GFT om te zetten naar compost, worden veel materialen gerecycled en komt alles zo weer terug in de natuur terecht. Zónder negatieve invloed op het milieu.

Het ontstaan van compost

Goed, compost is dus enorm goed voor de bodem, maar hoe ontstaat het nu eigenlijk? Compost ontstaat door een natuurlijk proces van verschillende micro-organismen die het GFT verteren. Dit proces moet in de juiste omstandigheden plaatsvinden. Zo moet de temperatuur, doorluchting en het vochtgehalte precies goed zijn. Na het proces (dat ongeveer 6 maanden duurt), blijft compost over. 

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn