Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Verken het pad naar financieel succes
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Verken het pad naar financieel succes

Financieel succes en financiële groei, twee aspecten waar menig mens naar op zoek is. Maar op welke manier is dit te bereiken? En hoe kan dit gedaan worden zonder enorme risico’s te nemen die zelfs nadelig uit kunnen pakken? Hier zetten we een aantal tips op een rij hoe je dit op een veilige manier kunt bereiken. 

Inzicht in je financiën

Allereerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in je financiële situatie. Hier kun je bijvoorbeeld het Nibud voor gebruiken, ook wel bekend als het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Het is een adviescentrum waar je meer informatie kunt krijgen over je financiën, met als uiteindelijke doel om geldproblemen te voorkomen. 

Door de kennis van het Nibud te gebruiken, kun je de balans bij jezelf opmaken. Hoeveel geld gaat er elke maand uit en hoeveel geld komt er elke maand op welke manier binnen. Op die manier heb je al een eerste overzicht in je persoonlijke financiën. Je weet dus ook precies welk bedrag er aan het einde van de maand over blijft, bijvoorbeeld om te investeren. 

Rijk worden door te besparen

Toch is het investeren van geld niet altijd de gemakkelijkste manier om rijk te worden. Het is namelijk veel gemakkelijker om geld te besparen dan om méér geld te gaan verdienen. En deze stap bouwt direct verder op het hierboven genoemde advies om eerst inzicht in je financiën te krijgen. Zodra je dit namelijk hebt, kun je ook gaan bekijken welke uitgaven eigenlijk overbodig zijn. 

Denk daarbij aan uitgaven als je abonnementen waar je geen gebruik van maakt, de koffie die je elke middag koopt bij je favoriete koffiekraam of de lunch die je elke week met je vriendinnen eet. Dit zijn allemaal uitgaven die natuurlijk erg leuk zijn, maar je op de lange termijn ook veel geld kunnen kosten. Bekijk dus vooral welke uitgaven overbodig of wellicht te vaak worden gedaan. 

Een van de belangrijkste uitgaven zijn natuurlijk de wekelijkse boodschappen. Dit zijn ook uitgaven waar je waarschijnlijk ook niet omheen kunt of waar je maar weinig op kunt besparen. Het is daarom zaak om deze aankopen zo slim mogelijk te doen, bijvoorbeeld door te kijken naar de aanbiedingen bij de supermarkten. In veel gevallen is het zelfs de moeite waard om voor deze aanbiedingen om te rijden. Hier kun je veelal tientallen euro’s op besparen. 

Consistentie is belangrijk

Het geld is bespaard, nu is het tijd om het geld dat je over hebt op de juiste manier te gaan besteden. Over het algemeen zijn er een aantal verschillende manieren om dit geld te investeren. Denk daarbij aan:

  • Aandelen
  • Vastgoed
  • Andere bedrijven
  • Goud, zilver of andere edelmetalen

Dit zijn allemaal producten die op de lange termijn tot een passieve inkomstenstroom kunnen leiden. En daarbij is het enorm belangrijk om consistent te blijven en naar de lange termijn te kijken, zeker voor de jonge investeerders onder ons. Hoe eerder je namelijk begint én hoe consistenter je bent, hoe hoger je je vermogen kunt lager groeien. 

Begin jong met investeren

Dit kunnen we het beste laten zien met een rekenvoorbeeld, waarbij we uitgaan van Erik en Sofie. Erik legt elke maand €50 in, terwijl Sofie elke maand €100 inlegt. Erik doet dit voor een periode van 10 jaar, terwijl Sofie dit voor een periode van 20 jaar doet. Laten we daarbij uitgaan van een gemiddeld rendement van 5%. 

SofieErik
Inleg per maand€50€100
Periode20 jaar10 jaar
Totale inleg over periode€12.000€12.000
Verwachte saldo einde periode€20.373€15.499

Hoewel Erik dus het dubbele van Sofie inlegt, heeft Sofie aan het einde van de periode toch veel meer geld weten te verzamelen. En als je daarnaast ook nog eens je dividend dat je krijgt uitbetaald opnieuw gaat investeren, dan kan dit alleen nog maar hoger oplopen. Het is dus zeker de moeite waard om op jonge leeftijd te beginnen met beleggen. 

Investeer veilig

Waar je ook in investeert, het is zaak om dit op een veilige manier te doen. Dit heeft niet alleen betrekking op de producten of diensten waarin je investeert, maar ook op welke manier je dit doet. Het advies is daarom om bijvoorbeeld een NordVPN aanbieding te gebruiken. Hiermee wordt de informatie die je verzendt en ontvangt versleuteld, waardoor anderen niet kunnen achterhalen waarin je investeert, hoe je dit doet én wat je eventueel investeert. 

Met een VPN doe je dit op een veilige manier, zodat hackers niet kunnen achterhalen wat jij op het internet doet. Dit is essentieel om veilig te kunnen investeren op jonge leeftijd. 

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn