Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Verduurzaming van het wagenpark en de machinerie binnen organisaties 

Cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laten zien dat het aantal (zakelijke) elektrische voertuigen op de weg groeit. Hoewel er sprake is van een licht afvlakkende curve, blijven veel ondernemers de meerwaarde zien van een elektrificatie van het eigen wagenpark. Wist je dat slechts 27 procent van de elektrische auto’s op de Nederlandse wegen privé gereden wordt? Het gros van de volledig elektrische auto’s heeft een zakelijke eigenaar. Niet alleen groeit het aantal volledig elektrische personenwagens, bij een elektrificatie van het wagenpark kun je ook denken aan de bewuste keuze voor bijvoorbeeld vrachtwagens voor de uitvoering van logistieke processen. Naast het verduurzamen van het wagenpark, wordt ook de machinerie vaker vervangen. Zo kiest men bijvoorbeeld voor geavanceerde elektrische palletwagens, die het comfort voor de medewerker vergroten. Er hoeft minder zwaar werk handmatig te worden uitgevoerd. 

Zakelijke verduurzaming kent verschillende vormen 

De verduurzaming van het wagenpark en de machinerie past bij verschillende vormen van duurzaamheid. De keuze voor elektrische heftrucks binnen een werkplaats of magazijn heeft niet alleen impact op het milieu; er worden minder schadelijke stoffen uitgestoten. Ook medewerkers profiteren van deze investering. Zij werken immers in een schonere omgeving, wat een onnodige aantasting van hun gezondheid voorkomt. Daarbij maakt de keuze voor een elektrische heftruck dat de kosten voor de organisatie zullen dalen. Stroom, zeker wanneer dit zelf kan worden opgewekt, is goedkoper dan bijvoorbeeld benzine. Het vat de verschillende aspecten van een zakelijke verduurzaming samen: people, planet & profit

Groeiend aantal zonne-energiesystemen bij bedrijven 

Om het maximale uit een verduurzaming van het wagenpark en de machinerie te kunnen halen, combineren veel bedrijven deze investeringen met een eigen zonne-energiesysteem. Denk aan een groot aantal zonnepanelen op het dak van een magazijn of bedrijfspand. Een alternatief is de keuze voor een zonnecarport. Hierbij plaatst men een carport, gevuld met een groot aantal zonnepanelen, over het parkeerterrein van het bedrijf. Dat biedt niet alleen de mogelijkheid om zelf groene zonnestroom op te wekken voor het gebruik van de voertuigen. Ook biedt het beschutting bij een regenbui of harde wind; een collega stapt nooit meer nat de auto in om naar huis te rijden. 

Zorg voor het optimaal opladen van het wagenpark door een smart grid aan te sluiten binnen je bedrijfspand. Dit slimme elektriciteitsnet maakt dat pieken in de energievraag voorkomen worden. Zo kun je ervoor kiezen om de elektrische auto’s bijvoorbeeld pas rond de lunch op te laden. Het voorkomt een hoge piek om 9.00 uur. 

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn