Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Hoe werk ik thuis extra productief?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Hoe werk ik thuis extra productief?

Thuiswerken is tijdens de coronapandemie niet alleen korte tijd verplicht, maar ook steeds populairder geworden. De meeste thuiswerkers werken de helft van de tijd vanuit huis en dat aantal is de afgelopen jaren flink gestegen. Er zijn veel voordelen aan thuiswerken. Je hebt minder stress en tijdsverlies aan woon-werkverkeer, waardoor je meer energie en tijd hebt om thuis gezond te koken. Je kunt tussendoor wat dingen in het huishouden doen, waardoor je efficiënter met je tijd omgaat.

Het vraagt wat extra discipline om vanuit huis te werken. Wanneer je regelmatig een pauze neemt, vaste werktijden aanhoudt en met een things-to-do lijst werkt, blijk je het meest succesvol te zijn. We werken de beste tips hieronder graag voor je uit.

Werk met plezier.

De beste manier om productief te werken is, om te werken met een glimlach en van je werk te genieten. Neem de vrijheid om je werk zo leuk mogelijk te maken, speel via je koptelefoon muziek af die je niet afleidt en kies je werkplek op een fijne, comfortabele plek in huis. Zo creëer je je eigen werkbubbel en daar kan geen kantoortuin tegenop.

Maak een to-do-list.

Jouw to-do list heeft een aantal voordelen. Allereerst is alles wat je kunt afstrepen reden voor een blij gevoel en dit verhoogt je productiviteit. Een to-do lijst geeft je een overzicht van je workload, maar dan zonder de harde tijdsdruk. Je hoeft niet te onthouden wat je allemaal nog te doen hebt, dus je kunt je volledig focussen op de taak die je nog hebt.

Gedraag je alsof je op je werk bent.

Je zult merken dat je op kantoor een ander ritme hebt dan thuis. De kat, de kinderen, je eigen vertrouwde spullen en het ontbreken van een werkomgeving maken het misschien lastig voor je, om jouw werkmentaliteit te vinden. Draag representatieve kleding die je ook op kantoor zou dragen en blijf niet in je pyjama rondlopen. Werk op dezelfde tijden als je op de zaak ook zou doen, houd contact met je collega’s en voorkom dat je op de hoek van de keukentafel zit te werken. Zorg voor een aparte werkplek, waar je ongestoord kunt bellen en online vergaderen en maak deze werkplek netjes, goed verlicht en richt hem in op een manier waar jij je prettig bij voelt. Besteed aandacht aan je ‘thuiswerk houding’, zodat je constant het gevoel houdt dat je professioneel bezig bent.

Neem extra pauzes.

Vreemde ogen dwingen. Daarom werk je op kantoor meestal langer en vaker door dan goed voor je is. Thuis kun je tussen je taken door snel even de hond uitlaten, je yoga-oefeningen doen of een kop thee pakken en de krant doornemen. Dat klinkt niet productief, maar zolang je genoeg pauze neemt ben je tussen de pauzes door veel productiever. Ga één keer per werkdag een kwartiertje liggen. Wanneer je kort daarvoor een kop koffie neemt, heb je na het dutje extra energie, omdat de koffie pas na twintig minuten gaat werken. Slim!

Hoe werk ik thuis extra productief?

Eat that frog!

Ken je die uitdrukking? Het betekent dat, wanneer je de lastigste taken in het eerste half uur van je werkdag doet, de rest van de dag alleen maar mee kan vallen. Met andere woorden, wanneer je een rauwe kikker zou moeten eten, dan zal de rest van de maaltijd zeker meevallen. Kies taken die niet veel tijd kosten en waarbij je veel dingen van je to-do lijst kunt afstrepen. Werk daarna pas aan de klussen die je meer tijd kosten, zoals het voorbereiden van een presentatie of het uitwerken van een project.

Plan je energie.

Jij weet zelf als geen ander op welk moment van de dag jij de meeste energie hebt. Houd daar rekening mee bij het plannen van je werkzaamheden. Onderzoek wijst uit dat mensen voor 10.00 uur ’s morgens geen ingewikkelde opdrachten zouden moeten vervullen, maar misschien werkt dat bij jou wel helemaal anders. Plan je werk op de momenten die jou het beste liggen. Wees selectief in het accepteren van online vergaderverzoeken en sluit alleen aan bij die meetings, die je echt niet mag missen. Vraag voor je minder belangrijke vergaderingen de opnames op, zodat je die kunt terugluisteren op een moment dat het jou uitkomt. Om je eigen werkbubbel te creëren is het belangrijk om ‘nee’ te leren zeggen.

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn