Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Hoe kan ik btw verleggen als ondernemer?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Hoe kan ik btw verleggen als ondernemer?

Als ondernemer bereken je omzetbelasting, btw, over de producten en diensten die je verkoopt. Over je inkoop trek je de btw weer af, waardoor je alleen maar btw betaalt over de marge die je maakt. In sommige gevallen heeft de leverancier van die diensten of producten de btw verlegd, of moet jij de btw verleggen wanneer je bijvoorbeeld aan een klant in het buitenland levert. Wanneer is dat het geval en hoe gaat je daarmee om? Kortom, hoe werkt het verleggen van btw precies?

Btw op verkoop aan het buitenland

Lever je producten of diensten in het buitenland, dan heft de Belastingdienst daar geen btw over. Jij of je accountant maakt daarvoor in je boekhoudpakket een aparte productcategorie aan, zodat deze omzet verwerkt wordt op een aparte grootboekrekening.

De verlegde btw komt ook op een aparte grootboekrekening te staan, zodat deze wel op de aangifte omzetbelasting vermeld wordt. Op je factuur wordt in dat geval geen btw vermeld en jouw buitenlandse klant betaalt de btw in dat geval in zijn eigen land, tegen het daar geldende tarief. 

Btw op onderaanneming

Ook bij het uitlenen van personeel in de bouw, de scheepvaart, bij schoonmaakbedrijven en aan hoveniers wordt de btw in Nederland verlegd. De regeling geldt overigens niet voor bijvoorbeeld architecten, tekenaars en scheepsontwerpers of voor bewaking en verhuur van materialen in deze sectoren. De omzetbelasting wordt betaald door de aannemer of de inlener; degene die het personeel inhuurt. Jij blijft echter wel verantwoordelijk voor de verlegde btw.

Hoe kan ik btw verleggen als ondernemer?

Btw verlegd op je inkopen? Hoe verwerk je dat?

Wanneer je diensten inkoopt vanuit het buitenland, dan heeft jouw leverancier de btw in de meeste gevallen verlegd. Dit is niet het geval, wanneer je ter plekke in het buitenland diensten koopt, bijvoorbeeld brandstof of verblijfskosten. De btw op dit soort aankopen kun je binnen Europa wel aftrekken, maar hiervoor zul je een speciale aanvraag moeten doen en bij incidentele gevallen loont dit niet de moeite. De facturen moeten in dat geval ook op naam staan.

Ongemerkt heb je toch een aantal inkopen vanuit het buitenland, bijvoorbeeld op advertentiekosten voor Google of sociale media als Facebook en LinkedIn. In dat geval zul je de btw op deze inkopen in Nederland moeten berekenen en boeken in je administratie. Stel, je hebt voor € 100,- geadverteerd op Facebook, dan boek je de factuur van Facebook voor € 100,- advertentiekosten plus € 21,- btw. Deze btw trek je uiteraard weer af van de btw op je omzet.

Btw aangifte doen.

Heb je verlegging van btw toegepast op je facturatie? Dan moet je de btw-aangifte op de volgende manier invullen.

Bij inkoop vul je in de aangifte omzetbelasting in hoeveel btw er precies is verlegd. Dit is meestal 21% bovenop het gefactureerde bedrag dat op de factuur staat. Je vult de vergoeding en het btw-bedrag in bij rubriek 4: ‘Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht’. Wanneer je de btw is verlegd door een Nederlandse ondermening, dan boek je dat bij rubriek 2: ‘Verleggingsregelingen binnenland’. Als je diensten inkoopt uit een land dat niet in de Europese Unie ligt, dan wordt de btw ook verlegd naar jou. Je geeft deze diensten aan in de aangifte omzetbelasting bij rubriek 4a.

Bij verkoop vul je in, voor welke omzet jij btw hebt verlegd. Is de btw verlegd naar een klant uit een ander EU-land? Dan vul je deze omzet in bij rubriek 3: ‘Prestaties naar of in het buitenland’. Je kunt ook kiezen voor onderdeel 3b: ‘Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU’ of onderdeel 3c: ‘Installatie/ afstandsverkopen binnen de EU’.

Ben je vergeten de verleggingsregeling toe te passen? Dan heb je ten onrechte een factuur met btw verstuurd, maar moet je deze btw toch aangeven en betalen. Heb je een factuur ontvangen met btw, terwijl de verleggingsregeling van toepassing is? Dan mag je deze btw niet aftrekken als voorbelasting, maar vraag je om een aangepaste factuur, waarin de btw wel verlegd is. Datgene wat er op de factuur staat die je inboekt is dus leidend.

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn