Met de komst van het thuiswerken staat ergonomisch werken hoog in het vaandel; het is belangrijk dat werknemers gezond hun werkzaamheden uit kunnen blijven voeren, zonder last te krijgen van hun nek, rug of hoofd. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van ergonomisch werken en bespreken we hoe je dit kunt realiseren binnen verschillende situaties.
Het belang van ergonomisch werken
Zoals we in de inleiding al zeiden: het is belangrijk dat werknemers hun werkzaamheden zo gezond mogelijk uit kunnen voeren. Op die manier kun je voorkomen dat personeel door gezondheids- en lichamelijke klachten uitvalt. Ergonomisch werken is daar een essentieel onderdeel van. Je moet goed kijken naar de huidige werkomstandigheden en wat jouw medewerkers nodig hebben om het werk veilig te kunnen uitvoeren zonder klachten te ontwikkelen. Ga daarom eens met het personeel in gesprek, werk samen met de arbo-arts of huur een expert in op gebied van ergonomisch werken die jou kan helpen om een gezonde werkplek te creëren.
Investeer je als werkgever op deze manier in jouw personeel, dan garandeer je niet alleen de fysieke gezondheid van de werknemer, maar vergroot je ook het werkplezier. Een plek waar aandacht is voor vitaliteit en gezondheid en waar de werkgever inspeelt op wat er op de werkvloer nodig is om dit te bewerkstelligen, dat is een emotioneel veilige plek waar mensen met plezier naartoe gaan.
In het magazijn
Magazijnwerk kan aardig zwaar zijn voor het lichaam; je moet sjouwen met zware pallets, dozen of producten, moet veel bukken of bent de gehele dag zittend aan het inpakken. Er zijn verschillende manieren om ergonomisch werken mogelijk te maken in het magazijn. Zo kun je een mobiele werkbank aanschaffen; dit zijn werkbanken op wieltjes. Met een mobiele werkbank kunnen medewerkers makkelijk producten uit de schappen halen en er direct pakketten van maken. Dit scheelt veel sjouwwerk en zorgt er ook nog eens voor dat inpakkers af en toe kunnen lopen in plaats van de gehele dag te zitten of te staan.
Een andere manier om in het magazijn ergonomisch te werken is door werkbanken en bureaus aan te schaffen die in hoogte verstelbaar zijn; zo kan zitten met staand werk worden afgewisseld. Daarnaast kan de werknemer het werkblad van de verstelbare werkbank verder weg zetten of dichterbij halen; dit voorkomt een hoop rug- en schouderklachten.
Gezond werken in de zorg
De gezondheidszorg is – ironisch genoeg – een branche waar doorgaans de meeste lichamelijke klachten bij werknemers voorkomen. Dit komt deels doordat het werk mentaal zwaar kan zijn en dat er een hoge werkdruk is; geestelijke vermoeidheid uit zich in klachten zoals hoofdpijn, spierpijn of een burn-out. Daarnaast komen er veel fysieke gezondheidsklachten voort uit een ‘verkeerde’ manier van werken. Zo mist er in de zorg kennis over hoe je een goede lichaamshouding aanneemt bij het verzorgen van een cliënt of patiënt, moeten facilitair medewerkers veel staan of weten ze niet hoe ze ergonomisch kunnen stofzuigen en poetsen. Verder heeft niet elke zorginstelling een goede, gezonde werkplek waar de medewerkers hun administratie kunnen doen.
Het is erg belangrijk dat er voor al deze zaken aandacht is; het personeelstekort in de zorg wordt een steeds groter probleem. Om deze tekorten te voorkomen kun je het beste investeren in hulpmiddelen, ergonomische werkplekken en advies van een ergotherapeut en andere experts op dit gebied.
Een thuiswerkplek bieden
Sinds COVID-19 werken steeds meer mensen thuis. Het is voor veel huishoudens een prettige ontwikkeling die ervoor zorgt dat mensen meer ruimte hebben om de werkzaamheden flexibel in te delen. Zo kun je tussendoor de kinderen ophalen van school en bij thuiskomst weer verder gaan met je werk, kun je het opbouwen van de was wat drukken en heb je de mogelijkheid om je werktijden zodanig in te delen dat het net wat beter uitkomt.
Een nadeel van thuiswerken is dat mensen sneller lichamelijke klachten krijgen, zoals RSI, nekklachten en hoofdpijn. Dit komt doordat mensen thuis vaak geen ergonomische werkplek hebben; het bureau, de stoel en de schermen zijn niet afgestemd op hun persoonlijke behoeften of medewerkers hebben de juiste spullen niet. Als werkgever is het belangrijk om een budget vrij te stellen zodat medewerkers die thuis werken dit op een gezonde manier kunnen doen.