Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Denk jij bij het ondernemen ook alvast aan je pensioen?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Denk jij bij het ondernemen ook alvast aan je pensioen?

Ondernemen kost een hoop tijd. Je bent immers naast het leveren van producten of diensten ook druk met het onderhouden van contacten met klanten en eventueel leveranciers en het bijhouden van je administratie. Ondernemers moeten daarom altijd in de gaten houden dat ze niet alleen met alledaagse beslommeringen bezig zijn, maar ook vooruitkijken naar de toekomst. Enerzijds om een missie en een visie te hebben over waar je met je onderneming naar toe wil. Maar anderzijds ook als het gaat om een privéaangelegenheid, namelijk je pensioen.

Tijdens je pensioen comfortabel leven

Veel ondernemers werken gemiddeld nogal wat meer uren wekelijks dan medewerkers in loondienst. Maar liefst zestig procent van de zzp’ers werkt meer dan veertig uur in de week. Ondernemers met medewerkers in dienst werken zelfs gemiddeld wekelijks bijna vijftig uur. Het is dan ook niet vreemd dat ondernemers op een gegeven moment toe zijn aan hun pensioen. Een van de factoren die bepaalt of je hier zorgeloos van kunt genieten, is een gezonde financiële situatie. De meeste ondernemers bouwen alleen (net als medewerkers in loondienst) recht op AOW op. Maar waar veel medewerkers in loondienst via een pensioenfonds sparen voor een aanvullend pensioen, ben je hier als ondernemer ook zelf verantwoordelijk voor.

De fiscale voordelen van pensioenbeleggen

Geld opzij zetten voor je oude dag kan op diverse manieren. Opties zijn bijvoorbeeld versneld je hypotheek aflossen of geld sparen op een spaarrekening. Hoewel het zeker goed is dát je geld spaart, zijn dit niet de meest optimale manieren. Ten eerst is het rendement vaak lager dan de inflatie, waardoor het geld verdampt. Daarnaast maak je ook nog eens niet gebruik van de fiscale voordelen die er zijn.

Met pensioenbeleggen via Evi kun je wel fiscaal aantrekkelijk geld opzijzetten voor je pensioen. Over het gedeelte van je inkomen dat je voor later opzij zet in een lijfrente hoef je nu geen inkomstenbelasting te betalen. Dat doe je pas zodra je de lijfrente laat uitkeren. Na je pensioengerechtigde leeftijd is het tarief van de inkomstenbelasting waarschijnlijk lager dan nu.

Meer financiële ruimte vanaf 2023 voor pensioensparen in een lijfrente

Goed nieuws is ook dat er vanaf 1 juli 2023 verruimde mogelijkheden zijn om te sparen of te beleggen in een lijfrente voor je pensioen. Met de inwerkingtreding van de nieuwe pensioenwet kun je in plaats van de eerdere dertien procent, nu maar liefst dertig procent van je inkomsten opzijzetten. Over 2023 mag je maximaal 34.550 euro opzijzetten met belastingvoordeel. De maximale jaarruimte voor 2024 bedraagt 36.077 euro. 

Hoewel je onderneming waarschijnlijk veel tijd vraagt is het belangrijk ook oog voor de toekomst te houden. Zo kun je straks onbezorgd genieten van je welverdiende oude dag!

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn