Wie aan bedrijfsfinanciering denkt, denkt vrijwel meteen aan een lening bij een bank. Maar is dat de enige optie? En waar moet je op letten, wanneer je gaat lenen bij een bank? Of een andere vorm van bedrijfskrediet aangaat? Wij geven je 6 belangrijke tips over bedrijfsfinanciering.
Welke vormen van financiering zijn er eigenlijk?
Allereerst, wat is de reden dat jij financiering nodig hebt? Ga je een bedrijf overnemen of ga je uitbreiden, een innovatie ontwikkelen of iets heel anders? Waarvoor je de financiering gaat gebruiken, bepaalt mede welke vormen het beste bij je passen. Je hebt de keuze uit:
- Eigen middelen
- Een bancaire lening
- Crowdfunding
- Hulp van investeerders
- Financiering bij de verkoper van de onderneming
- Subsidies voor bepaalde bedrijfsovernames
In de meeste gevallen zal het een combinatie van enkele van de bovenstaande opties worden.
Bereid je financieringsaanvraag goed voor.
Jij kunt vast al helemaal voor je zien hoe het gaat worden, maar zonder goed financieringsplan haal je geldverstrekkers niet over de streep om in te stappen. Schrijf eerst een aantrekkelijk business plan en werk vooral de liquiditeitsbegroting zorgvuldig uit. Zorg dat je van tevoren zeker weet, dat je plan een financieel succes gaat worden, hoeveel geld je nodig hebt en binnen hoeveel tijd je de financiering terugbetaald hebt.
Zorg voor een compleet financieel inzicht en ontwikkel een goed verhaal, een pitch, die je overtuigend brengt. Laat investeerders zien, dat je goed marktonderzoek gedaan hebt en dat je over een krachtig netwerk beschikt. Een heldere SWOT-analyse en inzicht in de zekerheden die je biedt, maken je pitch compleet.
Schat de risico’s van bedrijfsovername goed in.
Neem je een bestaand bedrijf over, realiseer je dan goed dat er dingen gaan veranderen zodra jij de nieuwe eigenaar bent. Wat als je personeel vertrekt, klanten teveel hechten aan de oude eigenaar of de goodwill toch wat minder helder staat vastgelegd dan je dacht? Ook de markt verandert constant, waardoor behaalde successen uit het verleden geen garantie geven voor de toekomst. Het is niet makkelijk om al deze factoren mee te nemen in je prognose, maar investeerders stellen hier zeker vragen over.
Lenen bij een bank.
Wanneer je besluit om te gaan praten met je bank over financiering, krijg je de keuze tussen een traditionele lening, een krediet of financial lease. Via de website van je bank kun je meestal direct checken of je in aanmerking komt voor financiering. De bank vraagt je handelsnaam, waar je de financiering voor nodig hebt, wat jouw financiële situatie nu is en wat het onderpand gaat zijn en verstrekt op basis daarvan een aanbod. Op basis daarvan besluit je of je verder gaat of niet. Veel ondernemers kijken eerst naar andere vormen van financiering voordat ze bij een bank aankloppen, omdat banken zich uitzonderlijk goed indekken tegen de risico’s die het verstrekken van geld met zich meebrengt.
Crowdfunding.
Een groeiende vorm van financiering in het MKB is crowdfunding. Via talloze nationale en internationale platforms vullen particuliere en zakelijke investeerders samen een pot van waaruit jouw onderneming gefinancierd wordt. De risico’s voor investeerders zijn doorgaans wat groter, waardoor de financieringsaanvraag sneller wordt goedgekeurd dan bij een bank. Je kunt zelf bepalen wat je aflossingsperiode is en welke rente je wilt gaan uitkeren, waardoor je jouw financiering goed kunt afstemmen op het ondernemingsdoel. Voor de aanvraag maak je een extra aantrekkelijke pitch en geef je investeerders de gelegenheid om persoonlijk kennis met je maken. Binnen enkele weken weet je of jouw financieringsaanvraag succesvol volgelopen is.
Wat is je onderpand?
Investeerder willen graag zekerheid. Ze blijven doorgaans op gezonde afstand van jouw bedrijf en hebben geen zicht op hoe het reilt in zeilt. Om te voorkomen dat zij hun geld verliezen willen ze vooraf bepaalde zekerheden gesteld krijgen. Je stelt investeerders tevreden door meer eigen geld te investeren, door jouw financieringsbehoefte over meerdere investeerders te verdelen of door een borg of onderpand te regelen. Bij een borg is er iemand bereid om zijn handen voor je in het vuur te steken en bij te springen, wanneer je niet aan je terug betalingsverplichtingen kunt voldoen. Een onderpand kan in beslag genomen worden wanneer hetzelfde gebeurt, en als je echt niet kunt terugbetalen, dan verkoopt de investeerder het onderpand om zijn financiering in te lossen.