Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Een barterdeal, mogelijks interessant voor alle betrokken partijen
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Een barterdeal, mogelijks interessant voor alle betrokken partijen

Binnen de particuliere markt kunnen we vaststellen dat we door de jaren heen sterk zijn geëvolueerd in de richting van een zogenaamde deel-economie. In een poging om geld uit te sparen is het dan ook zo dat er vaak zogenaamde ruildeals tot stand komen. Wanneer jij de ene dag de grasmaaier van de buurman mag lenen mag hij bijvoorbeeld enkele dagen later (of op hetzelfde moment, geheel naar jullie keuze) jouw hegschaar lenen. In de praktijk zorgen dergelijke overeenkomsten ervoor dat er door alle betrokken partijen geld kan worden bespaard. Eenzelfde fenomeen zien we ook steeds vaker opduiken op de zakelijke markt. De zogenaamde barterdeal wordt dan ook snel zeer populair. 

Wat is een barterdeal?

Wanneer je gaat ondernemen spreekt het voor zich dat je op verschillende manieren deals zal proberen te sluiten. In het merendeel van de gevallen is het uiteraard de bedoeling om met deze overeenkomsten een bepaald rendement te realiseren. Dat rendement hoeft echter niet noodzakelijkerwijs over een financieel karakter te beschikken. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat er sprake kan zijn van een bepaald voordeel in natura. Dat klinkt vreemder dan het in werkelijkheid is.

Een ander woord voor een overeenkomst in natura is een barterdeal. Wanneer er sprake is van een dergelijke deal wordt er gewerkt met een zogenaamde gesloten beurs. Dit betekent concreet dat er een andere wijze van “vergoeding” in het leven moet worden geroepen. Daarvoor wordt dan specifiek gekeken naar het product- of dienstenaanbod van beide betrokken ondernemingen. 

Hoe uit dit zich in de praktijk?

Voor een barterdeal geldt dat ze in de praktijk in heel veel verschillende vormen voor kan komen. Een klassiek voorbeeld is terug te vinden binnen de marketingwereld. Dit is één van de sectoren waarvan bekend is dat er zeer vaak in wordt gewerkt met barterdeals. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zeer populaire blog waar bedrijf A eigenaar van is. Bedrijf B wil graag een promotioneel artikel hebben op die blog waarvoor een bepaald product wordt opgestuurd of een specifieke dienst wordt verleend. Er zal dus voor het blogartikel geen specifiek bedrag worden betaald, maar in plaats daarvan wordt er een bepaalde dienst (of product) in natura geleverd. 

Hoe interessant is een barterdeal echt?

In eerste instantie lijkt een barterdeal natuurlijk zeer eenvoudig. Bovendien zijn heel wat ondernemers of bedrijven van mening dat ze daar eigenlijk weinig fout mee kunnen doen. Dat is niet helemaal juist. Er komt namelijk bij het afsluiten van een dergelijke deal behoorlijk wat kijken. Voordat je op zoek gaat naar een geschikt bedrijf om mee tot een dergelijke overeenkomst te komen is het dan ook van belang om eerst even voor jezelf in kaart te brengen wat je nu precies verwacht. Bovendien kan je ook al even nadenken over wat jij precies in plaats kan bieden. Al spreekt het voor zich dat dit laatste uiteindelijk zal worden bepaald door het bedrijf waar je daadwerkelijk een overeenkomst mee zal afsluiten. Hoe dan ook, een goede voorbereiding kan zeer belangrijk zijn.

Van belang bij het afsluiten van een barterdeal is in de praktijk vooral om ervoor te zorgen dat de diensten of producten die door beide bedrijven worden geleverd niet alleen een uitgesproken meerwaarde weten te realiseren, daarnaast moeten ze ook op vlak van waarde in lijn liggen met elkaar. Alleen wanneer er aan deze twee eisen kan worden voldaan zal er in de praktijk pas echt sprake zijn van een interessante overeenkomst. Net omwille van het feit dat de meerwaarde voor beide betrokken partijen min of meer hetzelfde moet zijn is een dergelijke deal niet zo eenvoudig af te sluiten als het mogelijks op het eerste zicht mag lijken. 

Hoe kan je een barterdeal afsluiten?

In het bijzonder voor beginnende bedrijven is het in de praktijk vaak belangrijk om te kunnen werken met gesloten beurzen. Dit natuurlijk niet in het minst omdat deze ondernemingen nog niet de mogelijkheid hebben gehad om een bepaald vermogen op te bouwen. Dit betekent echter in het geheel niet dat er ook bedrijven die reeds een langere tijd op de markt zijn terug te vinden niet gebaat kunnen zijn bij het afsluiten van een barterdeal, in tegendeel. 

Het komt bijvoorbeeld in de praktijk niet zelden voor dat ondernemingen op zoek zijn naar een sparringpartner. Dit kan gewoon iemand zijn uit de kennissenkring, maar niet zelden wordt er toch gekozen voor iemand die ook zelf in het bedrijfsleven zit. Door als ondernemers te luisteren naar elkaars “obstakels” kunnen er voor beide partijen nieuwe inzichten worden gecreëerd die een meerwaarde kunnen betekenen voor de bedrijven in kwestie. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, je hoeft het helemaal niet ver te zoeken om tot een barterdeal te kunnen komen, in tegendeel.

Picture of Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn