Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Met welke maandelijkse kosten voor je huis dien je rekening te houden?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Met welke maandelijkse kosten voor je huis dien je rekening te houden?

Op het ogenblik dat je eigenaar wordt van een eigen woning dien je er uiteraard rekening mee te houden dat dit bepaalde kosten met zich meebrengt. Voor heel wat van deze kosten geldt bovendien dat ze niet één keer, maar wel periodiek moeten worden betaald. De maandelijkse kosten huis waar je mee kan worden geconfronteerd omvatten in de praktijk niet alleen de (eventuele) kosten voor de hypotheek, maar wat bovendien ook te denken van de energiekosten, de lopende verzekeringen, etc. Al deze verschillende kosten kunnen samen een behoorlijk bedrag vormen. Wil jij ook graag ontdekken waar je op dit vlak allemaal rekening mee moet houden? Lees dan zeker verder! 

De hypotheeklasten

In het merendeel van de gevallen is het zo dat mensen die een woning willen kopen ervoor kiezen om daarvoor een hypothecair krediet af te sluiten. Wanneer je dat doet zal je geconfronteerd worden met bepaalde maandelijkse hypotheeklasten. Deze hypotheeklasten bestaan doorgaans altijd uit twee onderdelen (dit tenzij je hebt gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek): 

  1. Het bedrag dat je aflost;
  2. Het bedrag aan rente dat is verschuldigd; 

Heb je ervoor gekozen om voor de aankoop van jouw woning een zogenaamde starterslening aan te vragen? Dan spreekt het voor zich dat ook deze keuze een bepaalde maandelijkse aflossing met zich meebrengt. Althans dit uiteraard wanneer de eerste drie jaar achter de rug is. 

Verzekeringen

Wanneer je een overzicht maakt van je vaste maandelijkse kosten huis zal je kunnen vaststellen dat daar meer dan waarschijnlijk ook en aantal verzekeringen bijzitten. Voor het merendeel van de woningeigenaars geldt bijvoorbeeld dat ze vaak zowel een opstalverzekering als een inboedelverzekering afsluiten. Andere verzekeringen die vaak worden afgesloten zijn:

  • Een arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • De woonlastenverzekering;
  • Een rechtsbijstandsverzekering;
  • Een overlijdensrisicoverzekering;

Vroeger was ook de zogenaamde kapitaalsverzekering een verzekering waar vaak rekening mee moest worden gehouden, maar dat is tegenwoordig niet langer het geval. Het is uiteraard wel mogelijk dat je nog steeds een dergelijke verzekering hebt lopen. Ze nu nog afsluiten kan echter niet meer.

Worden verzekeringen wel maandelijks betaald?

Behoren de verzekeringen die je afsluit wel echt toe aan de lijst met maandelijkse kosten huis? Is het namelijk niet zo dat je een verzekering doorgaans één keer per jaar betaalt? Vroeger was dat inderdaad het geval. Tegenwoordig kiezen ontzettend veel mensen er echter voor om hun verzekeringen te bundelen en de verschuldigde premie vervolgens maandelijks te betalen. Op deze manier worden de verschillende verzekeringen een behoorlijk stuk betaalbaarder. 

De vaste lasten voor energie, water, elektriciteit, etc.

De meest voor de hand liggende maandelijkse kosten huis waar je werkelijk elke maand mee wordt geconfronteerd zijn natuurlijk deze voor energie, water en elektriciteit. Voor deze zogenaamde nutsvoorzieningen dienen niet alleen maandelijkse kosten te worden betaald, bovendien is het zo dat deze kosten door de jaren heen aanzienlijk zijn opgelopen. De prijs die je tegenwoordig voor zowel energie als water betaalt ligt immers een stuk hoger in vergelijking met vroeger. 

Naast bovenstaande terugkerende kosten moet er uiteraard ook worden gedacht aan de facturen voor internet en telefonie. We beschikken allemaal wel over een internetverbinding bij ons thuis en ook een (al dan niet mobiel) telefoonabonnement ontbreekt eerder zelden. Tel daar ook nog eens de mogelijke kosten bij op voor digitale televisie en je weet dat de eindfactuur stevig kan oplopen. 

Eventuele servicekosten bij een appartement 

De maandelijkse kosten huis waar je rekening mee dient te houden kunnen ook deels afhankelijk zijn van het soort woonst waarover je beschikt. Neem nu bijvoorbeeld een appartement. Hierbij is het zomaar mogelijk dat je geconfronteerd wordt met bepaalde servicekosten. Deze kosten dienen te worden betaald aan de Vereniging van Eigenaren. Deze kosten worden doorgaans aangewend voor het betalen van de kosten voor de gezamenlijke ruimten. Ook het onderhoud van het complex evenals eventuele zelfs bepaalde gas- en watervoorzieningen worden hiermee betaald. Hoeveel de servicekosten precies bedragen wordt vastgesteld door de Vereniging van Eigenaren zelf. Dit kan dus sterk afhankelijk zijn van het appartement in kwestie.

Van welke bijkomende kosten kan er sprake zijn? 

Je moet er uiteraard rekening mee houden dat de terugkerende maandelijkse kosten huis niet de enige zijn waar je aandacht aan dient te besteden. Voor deze kosten geldt dat je in de praktijk perfect weet dat ze maandelijks terugkeren. Hier kan je dus rekening mee houden. Echter spreekt het voor zich dat er altijd ook nog onverwachte kosten bij kunnen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan enkele nieuwe decoratieve spullen die je wenst aan te schaffen voor in je interieur. Anderzijds kan je dergelijke spullen uiteraard ook kopen bij een voordelige winkel zoals Wish of Aliexpress.

In ieder geval is het altijd interessant om voor jezelf een bepaalde reserve aan te houden boven op de vaste maandelijkse kosten. Alleen wanneer je maandelijks nog een beetje extra opzij weet te zetten kan je er namelijk voor zorgen dat je ook mogelijke onverwachte, bijkomende kosten het hoofd kan bieden. Sta ook hier dus zeker en vast even bij stil. 

Picture of Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn