Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Huis afbetaald en dan? Wat nu te doen met je geld?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Huis afbetaald en dan? Wat nu te doen met je geld?

Voor heel wat mensen geldt dat ze over hetzelfde eerste grote doel beschikken voor hun leven. Het gaat daarbij dan veelal om het aankopen en vervolgens uiteraard ook afbetalen van een huis. Het spreekt voor zich dat het merendeel van de mensen die eigenaar willen worden van een woning daar een hypotheek voor afsluiten. Deze lening wordt in de praktijk ook niet zelden afgesloten voor een vrij significante termijn. Het gebeurt dan ook zeer vaak dat deze wordt afbetaald over een periode van bijvoorbeeld 20, 25 of zelfs 30 jaar. De afbetalingen die moeten gebeuren voor een hypotheek leggen een vrij behoorlijke druk op de financiële situatie van mensen. Dat blijft gelukkig niet duren. Stel jij jezelf ook de vraag, huis afbetaald en dan? Dan moet je zeker en vast verder lezen! 

Gun jezelf een beetje (extra) financiële ademruimte 

Het aflossen van een hypothecair krediet mag niet worden onderschat. Niet alleen is het zo dat er een significant bedrag mee gepaard gaat, daarenboven vereist een dergelijke lening een zeer lange aflossingsperiode. Omwille van deze reden kan het na het afbetalen van je eerste woning interessant zijn om jezelf een beetje financiële ademruimte te geven. Het moet namelijk wel houdbaar zijn en bovendien ook “leuk” blijven om continue geconfronteerd te worden met maandelijkse aflossingen. 

Door jezelf enige tijd een beetje extra financiële ademruimte te geven zal je kunnen vaststellen dat je mogelijks na afloop met hernieuwde moed aan een nieuw investeringsavontuur kan beginnen. Meteen van het ene (hypothecair) krediet in het andere duiken kan dat echter danig bemoeilijken. Dit is dus zeker een extra vraag die je, je naast “huis afbetaald en dan” eveneens kan stellen. Dit niet in het minst omdat er nog altijd sprake kan zijn van vrij grote, resterende maandelijkse kosten huis.

Sta even stil bij je oude dag 

Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald is het in de praktijk doorgaans zo dat mensen zich in eerste instantie vaak als doel stellen om vastgoed aan te kopen en deze af te betalen. Omdat dit gepaard gaat met vrij aanzienlijke kosten en er ook sprake bij is van een bepaald fiscaal voordeel wordt sparen of beleggen voor het pensioen wel eens uitgesteld  voor de looptijd van de hypothecaire lening. Wanneer het huis is afbetaald is het mogelijks tijd geworden om daar verandering in te brengen. Het is dan ook zeker in die situatie zeker de moeite waard om even stil te blijven staan bij je oude dag. Overweeg dan ook om te beginnen met het aanleggen van een bepaald vermogen zodat je tijdens jouw pensioen nog steeds kan genieten van de gekende en vertrouwde levensstandaard. 

Bovenstaande lijkt misschien voor veel mensen in eerste instantie een beetje overbodig, maar dat is het beslist niet. Onderzoeken hebben aangetoond dat het merendeel van de mensen het tijdens hun pensioen moeten doen met een inkomen dat zomaar even 40 procent lager uitvalt dan hetgeen waar ze tijdens hun carrière op konden rekenen. Dat is toch een vrij aanzienlijk verschil. Probeer er dus altijd zeker van te zijn dat je dit lagere inkomen kan opvangen door te sparen voor je pensioen. 

Overweeg de aankoop van een tweede woning 

Je zou de hierboven aangehaalde tip in lijn kunnen zien met de informatie die we in dit stukje plaatsen. Voor veel mensen is het namelijk duidelijk. Het antwoord dat zij geven op de vraag; “huis afbetaald en dan?” is dan ook gewoon een extra woning aankopen! Ook op deze manier kan je namelijk al vooruit denken en bijvoorbeeld denken aan je pensioen. Het aankopen van een extra woonst kan in de praktijk verschillende voordelen met zich meebrengen, namelijk:

  • Je hebt een eigen vakantiewoning om je vakanties in door te brengen; 
  • Het is mogelijk om de tweede woning te verhuren zodat je passief inkomen kan verdienen;
  • Je kan de eventuele meerwaarde van de woning op een bepaald moment verzilveren; 

Het spreekt voor zich dat er zich tijdens het leven van de mens altijd bepaalde situaties voor kunnen doen die ervoor kunnen zorgen dat de standaard inkomsten bijvoorbeeld (gedeeltelijk) in het gedrang komen. In dat geval kan het een prettig gevoel zijn om te weten dat je kan vertrouwen op één of meerdere passieve inkomstenstromen. Daar kan een tweede woning die je gaat verhuren voor zorgen. Bovendien spreekt het voor zich dat je ook altijd de mogelijkheid hebt om de eventuele meerwaarde van je tweede huis op een bepaald moment te verzilveren door ze te verkopen. Ook op deze manier hou je een aardige spaarpot achter de hand voor jouw pensioen. 

Sparen is goed, maar bewaak wel je koopkracht!

Voor heel wat mensen is het eigenlijk heel duidelijk. Zij hebben hun antwoord op de vraag “huis afbetaald en dan?” dan ook al klaar. Het komt dan ook zeer vaak voor dat er vervolgens gewoon wordt gekeken in de richting van de eenvoudige en veilige spaarrekening. Ondanks het feit dat er vaak slechts een beperkte spaarrente op wordt aangeboden is het wel zo dat je vermogen daar veilig staat. Tot een bedrag van 100.000 euro per spaarrekening kan je immers rekenen op een dekking door het zogenaamde depositogarantiestelsel. Mocht de bank in kwestie failliet gaan ben je dan ook je gespaarde vermogen niet kwijt. Hoe interessant een spaarrekening ook op het eerste zicht mag lijken, al je vermogen erop parkeren is niet interessant. In nagenoeg alle gevallen zal dit immers leiden tot een verlies aan koopkracht. Ook dit is zeker een niet onbelangrijk aandachtspunt.

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn