Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

De impact van bitcoin halving op de cryptomarkt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

De impact van bitcoin halving op de cryptomarkt

Bitcoin, de baanbrekende cryptocurrency die de financiële wereld op zijn kop zet, verbergt een fascinerend mechanisme genaamd “Bitcoin Halving”. In dit artikel duiken we dieper in op de betekenis en impact van Bitcoin Halving op de cryptomarkt. Ontdek hoe deze periodieke gebeurtenis de regels van traditionele valuta tart en de prijs van Bitcoin beïnvloedt. Stap in de wereld van Bitcoin Halving en ontdek hoe het de toekomst van financiën vormgeeft.

De invloed van bitcoin halving op de cryptomarkt

In de onderliggende code van Bitcoin heeft zijn ontwikkelaar Satoshi Nakamoto een geautomatiseerd mechanisme geprogrammeerd dat beter bekend staat als ‘de halving’.

Een toekomst met gecontroleerde inflatie

Dit halveringsmechanisme maakt Bitcoin sterk verschillend van andere valuta. Euro’s of dollars kunnen in principe eenvoudig worden bijgedrukt met een druk op de knop.

In tegenstelling hiermee zorgt de Bitcoin halving voor een gecontroleerde en perfect voorspelbare toename van nieuwe Bitcoins. Deze constante stroom kan niet worden geactiveerd of gedeactiveerd, en kan evenmin worden verhoogd of verlaagd door wie dan ook. Het zijn deze principes die voor veel Bitcoin-aanhangers van groot belang zijn. Hierdoor kan betoogd worden dat fiatgeld, zoals de dollar of euro, minder waardevol is dan Bitcoin. Er zullen uiteindelijk slechts 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn.

De impact op de markt

Voor miners is zo’n halving een belangrijke gebeurtenis, omdat hun inkomsten in de vorm van Bitcoin letterlijk gehalveerd worden. Als je volledig afhankelijk bent van het verkopen van verdiende Bitcoins, speelt de prijs van één Bitcoin een cruciale rol. Naar alle waarschijnlijkheid zal de halving dus een aanzienlijke impact hebben op het minerlandschap.

De minst rendabele miners zullen verdwijnen en degenen die overblijven zullen zich consolideren en zich richten op efficiëntie. De absolute schaarste van Bitcoin nieuws wordt door de halving nog duidelijker benadrukt. Het maximale aantal te minen Bitcoins is 21 miljoen, en het halveringsmechanisme benadrukt dit gegeven nog sterker.

Aantrekkelijkheid van schaarsheid

Steeds meer mensen worden aangetrokken door de mate van schaarste die zelfs goud niet kent. Het idee dat er binnen enkele weken nog maar de helft van de Bitcoins per block wordt gecreëerd, heeft bij veel (potentiële) investeerders interesse gewekt.

De invloed op de prijs

Dit is de vraag van de eeuw. Na de eerste halving was er een significante bull run die de prijs binnen een half jaar van $13 naar $265 deed stijgen. In 2016 leek het erop dat de halving ook in de weken en maanden ervoor voor een stijging zorgde. Na de laatste halving steeg de prijs van Bitcoin van $550 naar zijn All-Time High van ongeveer $20.000.

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn