Wist je dat maar liefst 17% van alle werknemers ooit in hun leven te maken krijgt met een burn-out? Onze levens zijn tegenwoordig druk, druk en nog eens druk. We rennen van hier naar daar en kennen weinig momenten van rust. Een burn-out wordt gekenmerkt door een aantal algemene symptomen, waardoor het moeilijk kan zijn om een burn-out te herkennen. In dit artikel lees je dan ook meer over burn-outs, zodat je ze beter kunt herkennen én eerder kunt behandelen.
Het vlammetje is gedoofd
De term ‘burn-out’ is afgeleid uit het Engels en betekent letterlijk ‘uitgebrand’. Zie het als een kaars die is opgebrand; er is geen energie meer wat het vuurtje aanwakkert. Zo gaat dat bij een burn-out ook. Er is geen energie meer om je bezig te houden. Je hebt nergens zin meer in, je hebt geen puf meer om te kunnen werken en alles staat je tegen. Je voelt je bovenal ontzettend moe en rusteloos en zou het liefst de hele dag in bed willen blijven liggen. Dit alles gaat gepaard met lichamelijk en geestelijke klachten, waardoor je niet lekker in je vel zit en niet in staat bent om goed te functioneren. Hoewel er nogal een taboe heerst op het hebben van een burn-out, moeten je een burn-out serieus nemen. Het kan soms enkele maanden tot wel jaren duren voordat je weer helemaal bent hersteld van een burn-out. Een goede behandeling is dan ook essentieel om er weer helemaal bovenop te komen.
Het herstel
Om het vlammetje weer aan te kunnen wakkeren, is een goede behandeling van belang. Iedere situatie is weer anders; bij de een is de burn-out veroorzaakt door een probleem op het werk, terwijl de ander juist veel stress ervaart in de privésfeer. Een burn out herstel is dan ook geen kant-en-klaar pakketje wat je kunt volgen om er bovenop te komen. Wanneer je vermoed dat je een burn-out hebt, is het een goede eerste stap om dit met je huisarts te bespreken. Je huisarts kan je vervolgens doorsturen naar specialisten, zoals een stress en burnout coach. Een stress en burnout coach begeleidt je gedurende het gehele herstelproces. De coach kan je helpen om de achterliggende oorzaken van de burn-out beter onder controle te krijgen door bijvoorbeeld concrete tips en oefeningen te geven om beter om te gaan met stress.
Een burn-out signaleren
Een burn-out is lastig op te merken, omdat de symptomen heel algemeen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen. Mentaal kun je klachten krijgen als slapeloosheid, concentratieproblemen, (over)vermoeidheid en veel piekeren. Wanneer je merkt dat je nergens meer energie uit haalt, is het goed om de huisarts in te lichten.