Optie24

Jouw informatie over Financiën & Ondernemen op één plek

Een laadpaal aanschaffen
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

Een laadpaal aanschaffen

Elektrische auto´s worden steeds vaker gekocht. Het is beter voor het milieu én het scheelt weer tanken met die hoge brandstofprijzen, behalve bij hybride auto´s natuurlijk. Elektrische auto´s moeten worden opgeladen met een laadpaal. Hoewel veel gemeenten druk bezig zijn om meer openbare laadpalen te plaatsen, zijn het er nog lang niet genoeg. Je kunt dan overwegen om een laadpaal zelf aan te schaffen voor thuis of bij kantoor. In dit artikel lees je er alles over.

Een laadpaal thuis

Een eigen laadpaal thuis hebben ideaal, maar kan niet altijd zomaar. Wanneer je beschikt over een eigen oprijlaan, oprit of garage is het plaatsen van een laadpaal thuis geen probleem, want dat is op je eigen terrein. Een laadpaal kopen kan in dat geval zonder al te veel problemen. Wanneer je bijvoorbeeld in een appartementencomplex of rijtjeshuis woont, moet je eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente, omdat de laadpaal op de openbare grond komt te staan. Bovendien blijven de parkeerplaats en laadpaal nog steeds openbaar, waardoor andere elektrisch auto’s er ook gebruik van kunnen maken. 

Wat kost een laadpaal thuis?

Wat een laadpaal voor thuis precies kost, is afhankelijk van een aantal factoren. Bij veel bedrijven kun je vooraf een vrijblijvende offerte aanvragen, zodat je een duidelijk overzicht hebt van alle kosten. Weet je niet precies welke laadpaal je moet kiezen? Het is moeilijk om daar een pasklaar antwoord op te geven, omdat ook dit weer afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Wil je bijvoorbeeld echt een paal of kies je liever voor een systeem dat je aan de muur kunt hangen en uitrollen? Wil je één auto op kunnen laden, of heb je een laadpaal nodig waarmee je twee auto’s tegelijkertijd kunt opladen? Al deze factoren zijn medebepalend voor de keuze voor de geschikte laadpaal. 

Installatie

In principe geldt voor de installatiekosten altijd het volgende: ‘Hoe verder de laadpaal van de meterkast af staat, hoe hoger de installatiekosten zijn’. Soms moeten er graafwerkzaamheden plaatsvinden bij de installatie van de laadpaal, waardoor de kosten ook weer wat hoger uitkomen. 

Type laadpaal

Net als met auto’s kun je de laadpaal ook zo duur maken als je zelf wilt. Voor iedere thuisgebruiker zal een standaard laadpaal al voldoende zijn. Zo’n ‘domme’ laadpaal dient als een soort verlengde van het stopcontact. Tegenwoordig zijn er ook ‘slimme’ laadpalen, die een speciale software hebben. Een voorbeeld hiervan is de Alfen eve single pro line. Met deze software krijgt de eigenaar niet alleen inzicht in de laadsessies, maar ook kunnen stroomtarieven worden aangepast en kunnen stroomkosten worden verrekend. 

Over de redactie van optie24

Over de redactie van optie24

Optie24 is een Nederlandstalige website die zich richt op financiële en ondernemersinformatie. De site biedt diverse artikelen over thema's zoals beleggen, belasting, ondernemen, hypotheken, verzekeringen en sparen. De artikelen variëren van praktische tips tot diepgaande analyses over actuele financiële onderwerpen. Optie24 presenteert zich als een bron voor zowel beginners als ervaren personen in de financiële wereld, met een focus op het verbeteren van financiële kennis en het bieden van inzicht in verschillende financiële producten en strategieën.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn